НАБУ за два тижні отримало понад 1700 звернень

Національне антикорупційне бюро України за два тижні отримало понад 1,7 тис. звернень щодо можливої корупції.

Про це йдеться на сторінці НАБУ у Facebook.

“Понад 1700 звернень щодо можливої корупції надійшло до НАБУ за останні два тижні. З них понад 960 звернень телефоном, 360 - електронною поштою, 370 - поштою (в папері)”, - уточнюється в повідомленні.

У НАБУ зазначають, що всі звернення належним чином зареєстровано, їм нададуть правову оцінку та надішлють відповіді заявникам.

За даними Бюро, найчастіше громадяни скаржаться на неналежне досудове розслідування; порушення соціальних, трудових прав та законних інтересів; порушення вимог земельного, житлово-комунального законодавства; порушення законодавства під час примусового виконання судових рішень.

Читайте також: Рада дозволила НАБУ і ДБР здійснювати "прослушку"

Крім того, додають у відомстві, часто трапляються випадки, коли люди не інформують про конкретні факти корупції, а скаржаться на життєві обставини та сусідів.

У зв'язку з цим у НАБУ наголошують, що проводитимуть розслідування тільки фактами, які їм підслідні - це ймовірні злочини, вчинені високопосадовцями, а також випадки, коли місцевій громаді чи інтересам держави завдано збитків більш як на 960 тис. грн.

Щодо ж до решти звернень, то їх скерують до інших органів для розгляду в межах компетенції, зазначили в НАБУ, запевнивши, що навіть за таких обставин повідомлятимуть заявникові, з яким органом йому варто надалі тримати зв'язок.

Читайте також: Між НАБУ, Генпрокуратурою і СБУ немає конфліктів — Рябошапка

“Більше того, Бюро надасть роз’яснення можливих шляхів відновлення порушених прав та інтересів”, - підкреслюється в дописі.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 23 вересня закликав громадян інформувати про факти корупції на гарячу лінію НАБУ.