Сенцов каже, що не має претензій до двох фігурантів у його справі

В українського режисера Олега Сенцова немає претензій до двох фігурантів у його справі.

Про це колишній бранець Кремля Олег Сенцов сказав на пресконференції, відповідаючи на запитання, чи є у нього претензії до фігурантів у його справі Олексія Чернія і Геннадія Афанасьєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колекціонування образ - це захоплення слабких. Якщо хочеш бути сильним - треба вміти прощати. Тому у мене немає ніяких образ, претензій, тим більше дій проти Афанасьєва і Чернія. У кожного своя доля, кожен вибирає своє. Гена зміг врешті-решт в якійсь мірі реабілітуватися. Я бажаю їм обом: Чернію - свободи, Геннадію Афанасьєву - всього хорошого. І ніяких претензій. Але це не означає, що я зобов'язаний з ним (Афанасьєвим - ред.) спілкуватися", - сказав Сенцов.

Режисер додав, що у його справі показання змінювалися щомісяця.

"Усе інше, що стосується вибухів, це все фантазії ФСБ, яка взяла за основу свідчення Чернія і зліпила з усього цього історію. Тому що, якщо ви уважно стежили за цією справою і читали показання, а я їх читав, дають ознайомлюватися в кінці, то вони щомісяця змінювалися", - сказав Сенцов.

За його словами, щоразу нові свідчення були "все глибше".

Читайте також: Сенцов — про російську тюрму: Фізичного насилля не було, лише психологічний тиск

"Було так: ми затримали Сенцова, він щось там робив, був в курсі, а потім щотижня нові свідчення, нові, все глибше й глибше, і ось я вже через два місяці або три став організатором (теракту - ред.). З'явилася якась там зброя... Все підводилося заднім числом, щоб якось це ускладнити ..."- розповів Сенцов.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся взаємний обмін громадян України і РФ. В Україну прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко.

Їх затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням у нібито організації терактів на півострові. Разом з ними у справі проходили Геннадій Афанасьєв і Олексій Черній, які погодилися співпрацювати з російським "слідством". Пізніше Афанасьєв заявив, що всі свідчення надавав під тиском.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії. Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".