"Охоронця Яроша" в російській колонії на півроку запроторили в "одиночку"

Бранця Кремля Олександра Шумкова у колонії № 4 міста Торжок Тверської області на 6 місяців помістили в приміщення камерного типу - як «злісного порушника» правил внутрішнього розпорядку.

Про це повідомила у Facebook тітка політв'язня Людмила Шумкова.

«14 травня Сашка було поміщено в приміщення камерного типу № 4 (ПКТ) терміном на 6 місяців, оскільки його було визнано «злісним порушником» правил внутрішнього розпорядку (ПВР). Так, тепер, включно по листопад цього року Сашко буде перебувати в ПКТ», - йдеться у дописі.

За словами родички політв'язня, ще 8 травня Шумков написав та направив на ім’я начальника ВК-4 заяву про надання йому медичної допомоги у зв’язку з критичною втратою ваги та виснаженням. Проте й досі відповіді не отримав, з боку керівництва колонії жодних заходів не вжито.

Людмила Шумкова поінформувала, що 24 травня її племінника відвідав у колонії адвокат Роман Лизлов. Вони повторно підготували заяву на ім’я керівництва колонії про надання медичної допомоги та проведення обстеження у зв’язку з втратою ваги, а також з проханням ознайомити з результатами дослідження з використанням поліграфа, проведеного наприкінці березня 2019 року в СІЗО–1 міста Твері.

Шумков також звернувся з проханнями про переведення його в одиночну камеру у зв'язку з побоюваннями за своє життя і здоров'я та з метою уникнення можливих провокацій, розповіла його тітка.

Як сказала у розмові з кореспондентом агентства Людмила Шумкова, зараз він перебуває у камері не сам, а з ув'язненим за кримінальними статтями, а оскільки Шумков чинний військовослужбовець ЗСУ, то можливі провокації.

Крім того, до СК РФ по Тверській області подано заяву про проведення перевірки фактів, які свідчать про вчинення злочину співробітниками ФСВП Росії, передбаченого ст. 286 КК РФ (перевищення службових повноважень) та прийняті рішення про порушення кримінальних справ стосовно цих співробітників.

Читайте також: "Виправлятися не збираюсь": Шумков записав звернення з російської колонії

За словами тітки, Олександр не здається, вдячний за підтримку та переказує вітання друзям, побратимам. «Рідні, мої! Важко так відразу щось відповісти. Але попри всі труднощі настрій бадьорий. Потроху чую хоча й викривлену, але інформацію з України. Сподіваюсь, ми на правильному шляху. Поскоріше не терпиться повернутися і влитися в активні процеси. Друзі мої, пам’ятайте: в цьому світі абсолютно Все можливе, ставте собі потужні і шалені цілі, тільки вперед!» - написав політв'язень.

Як повідомляв Укрінформ, екс-охоронець народного депутата Дмитра Яроша херсонець Олександр Шумков зник наприкінці серпня 2017 року. Справу про його викрадення розслідувало ГУ НП в області, а з 3 жовтня 2018 року підслідність визначена за Головним слідчим управлінням СБУ.

4 грудня 2018 року Сєвський суд Брянської області РФ засудив українського військовослужбовця Олександра Шумкова до чотирьох років ув'язнення. У вироку зазначалося, що Шумков з 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», що була «спрямована проти інтересів Росії».

Читайте також: Екс-охоронець Яроша у колонії РФ схуд на 20 кілограмів, його місяць тримають у ШІЗО

Сім'я Шумкова збирає кошти на адвоката для підготовки подання скарги в Європейський суд з прав людини.

22 квітня Шумкова відвідала адвокат "Громадського вердикту" Ірина Бірюкова. Вона повідомила, що Шумкова повторно відправили в ШІЗО на 14 діб - приводом для цього послужило те, що він зняв куртку, коли голився і вмивався в камері.

Правозахисники звернулися зі скаргою до Торжокського міського суду у зв'язку з накладеними на Шумкова стягненнями.

Також повідомлялось, що Шумков був побитий співробітниками СІЗО-1 у Твері під час етапування в колонію, а потім і у виправній колонії-4 в Торжку.