В Укрінформі провели перший відкритий тренінг "Європа починається з тебе"

В Україні вперше провели Всеукраїнський відкритий тренінг “Європа починається з тебе”, присвячений святкуванню Дня Європи в Україні.

Онлайн-урок пройшов у прес-центрі Укрінформу.

“Ми вперше робимо такий урок, уперше маємо таку кількість партнерів по всій Україні і будемо сьогодні говорити про Європу, про Європейський Союз, про цінності, про звички, про мрії”, - зазначила перед початком уроку віце-прем’єр міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона підкреслила, що Україна протягом століть належала до європейської сім’ї народів, проте потім і кілька століть поспіль нам намагалися нав’язати іншу ідентичність.

“І сьогодні, повертаючись до своїх витоків, до свого розуміння, хто ми є, необхідно себе повернути на ментальну, культурну, історичну мапу європейської цивілізації”, - переконана урядовець.

Водночас вона висловила думку, що об’єднана Європа “з’явилася із мрії”, коли після Другої світової війни країни шукали шляхи, щоб позбутися у майбутньому воєн. Тоді, за її словами, політики знайшли цей спосіб через співпрацю, через взаємодію і саме так почав творитися Європейський Союз.

Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нині ЄС складається з 28 країн й він утворився через усвідомлення спільних викликів, завдань, мрій, які держави вирішили для себе спільно реалізовувати.

“Сьогодні ЄС є простором країн, де люди живуть у демократії, у повазі до верховенства права, до прав окремої людини. Це є визначальним, це те, що відрізняє цей простір від будь-яких інших просторів. Тому мені здається, що нам принципово важливо повернутися туди, додому, в європейську родину і бути рівним серед рівних”, - наголосила віце-прем’єр-міністр.

У свою чергу перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зауважила, що освітня культура в ЄС також відрізняється від нинішньої української.

“Коли в мене була можливість доторкнутися до системи освіти у Європі, головною різницею між нашою системою і їхньою я усвідомила, що це те, що у них відсутня культура списувати”, - розповіла вона та додала, що “ті знання, які ви отримуєте, це ваша інвестиція”.

Захід транслювався наживо й участь у тренінгу дистанційно взяли учні 8-11 класів 2164 шкіл по всій Україні.

Читайте також: Перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС можливий лише у 2020 році - Климпуш-Цинцадзе

Під час уроку-тренінгу учні, присутні в прес-центрі, та його ведучий український тележурналіст, актор, сценарист і музикант Майкл Щур обговорювали й дискутували на різні теми щодо цінностей та життя в Україні і ЄС, говорили про євроінтеграцію Української держави та ментальність українців і європейців тощо.

Урок спрямований на популяризацію європейських демократичних цінностей та європейської інтеграції серед учнів, формування “європейської свідомості” та відчуття “громадянина Європи”, усвідомлення серед молодих українців своєї приналежності до Європи.