У Прип'яті в ніч на 26 квітня запалять 33 свічки у пам'ять про аварію на ЧАЕС

Відео

У м. Прип'ять у ніч з 25 на 26 квітня о 01:24 - в момент вибуху на Чорнобильській АЕС - запалять 33 свічки у рамках міжнародного флешмобу "Chornobyl.33. Запали свою свічку".

Про це повідомив координатор акції Олександр Сирота на сторінці заходу у Facebook.

"У ніч з 25 на 26 квітня о 01:24, в момент вибуху на Чорнобильській АЕС, в покинутому місті енергетиків Прип’ять ми запалимо 33 свічки в пам'ять про людей, яких з нами більше нема, в пам'ять про дітей, живих і ненароджених, в пам'ять про те, що найбільша техногенна катастрофа сталася саме тут…", - йдеться у повідомленні.

Свічки у Прип'яті запалять 33 людини — колишні жителі міста, ліквідатори, співробітники зони відчуження, діячі культури, журналісти та представники громадськості. Організатори також закликають долучитися до міжнародного флешмобу учасників у інших містах та країнах: у рамках акції також заплановано інтернет-включення з людьми з різних куточків світу, які передадуть свої звернення зі словами підтримки.

"Організатори планують зробити акцію щорічною, а місто Прип’ять - її офіційним місцем проведення», - наголошується у повідомленні.

Як повідомлялося, у квітні 2018 року, за сприянням Державного агентства з управління Чорнобильською зоною відчуження, акція-флешмоб «Chornobyl.32. Запали свою свічку» вперше пройшла у місті Прип'ять. 

Перша тематична акція-флешмоб «Запали свою свічку» пройшла у мережі Інтернет у 2008 році, ініційована сайтом pripyat.com. Акція була орієнтована на блогерів, які 25-26 квітня змінювали аватари власних сторінок на вогник свічки, та писали про приєднання до флешмобу. Згодом акція стала щорічною.