Вивчення української: Кабмін пропонує Раді змінити закон про освіту

Кабінет міністрів пропонує внести зміни до закону "Про освіту" задля сприяння держави вивченню української мови.

Проект закону № 10159 зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Згідно з законопроектом, Кабмін пропонує внести до закону України "Про освіту" ряд змін, зокрема, затвердити вимоги до рівня володіння українською мовою як іноземною та порядок проведення сертифікаційного іспиту з української мови.

Окрім того, пропонується сприяння державою вивченню української мови і популяризації української мови та культури за кордоном, у тому числі шляхом направлення відповідно до міжнародних угод педагогічних (науково-педагогічних) працівників для викладання в іноземних закладах освіти української мови, літератури, культури, історії, географії тощо.

Порядок направлення педагогічних (науково-педагогічних) працівників для викладання в закладах освіти за кордоном, а також умови оплати їх праці затверджує Кабінет міністрів.

Закон в разі ухвалення набере чинності на наступний день після його опублікування. Кабмін протягом трьох місяців після цього має привести власні нормативно-правові акти, забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом, а також забезпечити прийняття нормативно-правових актів, передбачених цим законом.

Читайте також: Уряд пропонує Раді після мовного взятися за освітній закон

Мета даного законопроекту - розробка єдиних вимог до рівня володіння українською мовою як іноземною, а також сприяння розвитку української мови та культури за кордоном.

Закон України "Про освіту" був прийнятий Верховною Радою України п'ятого вересня 2017 року.