ТСК розглянула справи щодо нападів на активістів Київщини

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради для проведення розслідування щодо нападу на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів розглянула справи щодо нападів на активістів Київської області.

Про це журналістам після засідання ТСК розповіла народний депутат, секретар комісії Олена Сотник, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Під час проміжного звіту ми наголошували на тому, що одним із найпроблемніших секторів справ є ті, що стосуються Києва та Київської області. Сьогодні ми заслуховували ці справи, тому що щодо більшості з них це взагалі система, - або взагалі закриття кримінального провадження без жодних розслідувань, або якісь поодинокі слідчі дії, здійсненні для годиться. Тобто результату немає жодного де-факто. Сьогодні ми заслуховували двох потерпілих і правоохоронні органи з приводу цих справ", - зазначила Сотник.

У результаті роботи ТСК, за її словами, правоохоронні органи пообіцяли відзвітувати про нове кримінальне провадження у справі щодо активістки Валентини Макарової, яка протестувала проти забудовників столичного парку Кіото на Лісовому масиві. Напад на неї було скоєно наприкінці липня 2015 року.

"Ми вважаємо, що слідство по цьому кримінальному провадженню може привести нарешті до покарання тих людей, які напали на людину і фактично могли її вбити", - сказала нардеп.

Водночас голова ТСК Борислав Береза наголосив, що Макарова дивом залишилася жива, а слідчі взагалі не внесли до ЄРДР інформації щодо нового факту про погрози, які отримала активістка. "З'ясувалося, що деякі докази взагалі не були досліджені", - додав він.

Стосовно побиття правозахисника і борця проти незаконних забудов Олександра Дядюка, то за словами Сотник, "слідчі узагалі самоусунулися та нічого не зробити по справі - і винесли постанову про закриття кримінального провадження".

Зазначається, що напад на активіста було здійснено у червні 2017-го. "Коли ТСК надіслала звернення до Нацполіції, то вони відновили (кримінальне провадження) і двічі допитали потерпілого. Це все, що було зроблено по справі", - уточнив Береза.

Зі свого боку голова поліції Києва Андрій Крищенко, який брав участь у засіданні ТСК, пояснив, що у справі Макарової порушено кримінальне провадження за статтею "Замах на умисне вбивство", а щодо нападу на Дядюка кримінальне провадження стосується навмисного пошкодження майна і нанесення легких тілесних ушкоджень.

Читайте також: ТСК про розкрадання в армії відклала засідання на 14 березня

"Слідство перебуває на етапі розслідування. Підозри на сьогодні не пред'явлені", - сказав Крищенко.

Як повідомлялося, ТСК у вівторок проводить у закритому режимі частину засідання, що стосується заслуховування правоохоронних органів міста Києва щодо перевірки відомостей за фактами нападів на громадських активістів Валентину Макарову і Олександра Дядюка. Як пояснив Борислав Береза, необхідність цього пов'язана з тим, що представники слідчих органів узяли з членів комісії підписку про нерозголошення інформації.