НАБУ відкрило ще одну справу через "корупційні викриття" у ЗМІ

НАБУ порушило ще одне кримінальне провадження за фактами корупції в оборонній галузі після оприлюднення третьої частини журналістського розслідування Лесі Іванової та BIHUS.info.

Про це інформує прес-служба відомства.

"За результатами аналізу інформації, викладеної в третій частині розслідування Lesya Ivanova та BIHUS.info про факти корупції в оборонці, детективи НАБУ зареєстрували ще одне кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відомості до ЄРДР внесені за фактом заволодіння коштами держбюджету, вчиненого за попередньою змовою групою осіб в особливо великому розмірі, шляхом зловживання службовим становищем службовими особами з числа керівників державної компанії "Укрспецекспорт", під час здійснення закупівлі деталей та комплектуючих для авіатехніки.

"Аби запобігти поширенню недостовірної інформації, зазначаємо: наведені факти та листування між фігурантами оприлюднених трьох частин згаданого розслідування журналістів, які, припускаємо, можуть міститися в матеріалах розслідування військової прокуратури, ГПУ до НАБУ ніколи не передавала. Натомість НАБУ отримало матеріали, які стосуються інших фактів, що були долучені до розслідування детективів", - наголошують у бюро.

Читайте також: Корупція в оборонній сфері: НАБУ перевіряє інформацію ЗМІ

У НАБУ нагадали, що частина описаних BIHUS.info подій уже досліджується в межах розслідувань відомства.

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого у програмі "Наші гроші" була озвучена інформація про "багаторічну схему вимивання сотень мільйонів гривень" із українського оборонного комплексу, до якої, за даними журналістів, нібито, причетний син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. Пізніше у НАБУ повідомили, що фірми, які фігурують у розслідуванні журналіста Bihus.info Лесі Іванової, є об'єктами розслідувань детективів бюро.

Гладковський відкинув звинувачення у корупції та звернувся до НАБУ й ГПУ з проханням перевірити факти, наведені в журналістському розслідуванні. Він також звернувся з проханням на час перевірки викладених у розслідуванні фактів призупинити його повноваження як першого заступника секретаря РНБО України та голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, що підтримав і Президент Петро Порошенко.

Читайте також: Корупція в оборонці: Президент просить НАБУ долучитися до розслідування

Згодом Укроборонпром повідомив, що директор ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О.О. Морозова" Олексій Бабіч і директор ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергій Філоненко також були відсторонені від посад.

Верховна Рада доручила Тимчасовій слідчій комісії з розслідування корупції в армії дослідити у найкоротший термін оприлюднені факти щодо зловживань у державному концерні "Укроборонпром" та причетності до цього посадових осіб.

4 березня проект "Наші гроші" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким керівник концерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.