Чи загрожує TikTok національній безпеці країн

Російська пропаганда просуває в соцмережі акаунти своїх медіа, блогерів і фейки

Аналітикиня Громадянської мережі ОПОРА  Ольга Снопок пояснює, чому TikTok став осередком російської пропаганди в Україні: «TikTok здебільшого все одно, який контент робити популярним, а тому часто тренди, які зрештою створюють алгоритми TikTok, є шкідливими та навіть небезпечними. Алгоритми налаштовані таким чином, щоби зробити певні шматочки контенту не просто популярними, а надпопулярними, вірусними».

У квітні 2024 року президент США Джо Байден підтримав законопроєкт про вимогу до компанії «ByteDance» продати TikTok упродовж дев’яти місяців. Якщо компанія цього не зробить – застосунок заборонять у США.

У Європейському Союзі та Великій Британії теж розглядають заборону TikTok. Органи влади ЄС – Європарламент, Єврокомісія та Європейська рада заборонили встановлювати застосунок на робочі телефони всім своїм працівникам. У Великій Британії теж заборонили використовувати TikTok працівникам уряду.

TikTok звинувачують у «просуванні пропаганди», зокрема й російської, збиранні та зберіганні масивів даних про користувачів, а також у наданні цих даних на вимогу чиновників керівної Комуністичної партії Китаю. Все це потенційно робить TikTok небезпечним для користування.

«Свідомі» розповідають на прикладі України, чому TikTok вважають загрозою національній безпеці.

ЯК АЛГОРИТМИ TІКTОК ЗАТЯГУЮТЬ КОРИСТУВАЧІВ У ПРОПАГАНДИСТСЬКІ «ЕХОКАМЕРИ»

«Ехокамери» або закриті середовища у соціальних мережах – це наслідки використання алгоритмів для просування контенту для користувачів. Соцмережі збирають такі дані: вік, гендер, країна, розташування, мова використання, реакції на дописи, коментарі тощо. Деякі збирають фінансові дані та отримують доступ до SMS-повідомлень. Meta, яка володіє Facebook, Instagram, Messenger і Spotify, збирає одні з найбільших масивів даних про користувача у світі.

На основі цих даних алгоритми пропонують користувачу контент, який потенційно може йому сподобатись. Користувач затримується на платформі, а також отримує контент, до якого ставиться позитивно. Так і потрапляє в «ехокамеру». 

Ольга Снопок, аналітикиня цифрових платформ Громадської організації ОПОРА, говорить «Свідомим», що соцмережі не можуть відмовитись від алгоритмів. Вони зацікавленні в тому, щоб користувач залишався на платформі та споживав рекламу, яка і є основним джерелом прибутку соцмереж.  Основним завданням TikTok, як і будь-якої соціальної мережі, є залучення до соціальної мережі нових користувачів і максимальне утримання уваги тих користувачів, що приєдналися до мережі раніше. Для цього TikTok створив алгоритми, які мають підбирати для користувачів якомога релевантніший контент, пояснює Ольга Снопок.

Американське видання «The New York Times» розповідало, як працюють алгоритми саме у TikTok. Соцмережа збирає дані про витрачений час на перегляд контенту, а також на взаємодію – лайки, поширення, коментарі, збереження. За цими даними алгоритми пропонують користувачу схожий контент, щоб затримати його якнайдовше у соцмережі.

Видання «Wall Street Journal» також написало, як саме TikTok модерує контент і слідкує за ним. Якщо користувач регулярно переглядає сумні або депресивні відео, алгоритм починає пропонувати йому постійно подібні відео, інколи навіть із закликами до самогубства або самопошкодження – хоча, за правилами соцмережі, такий контент мають видаляти. Алгоритм враховує кожну секунду перегляду перед тим, як користувач прогорне відео далі. Так користувач потрапляє в «ехокамеру».

Ольга Снопок наводить приклад, як це працює в Україні: «Якщо користувач дещо довше переглядає відео зі зневажливим ставленням до української влади та українських військових, йому буде траплятися все більше таких відео, і TikTok пропонуватиме все більше користувачів, які знімають подібний контент».

Росія користується таким підходом TikTok до поширення та модерації контенту. Видання «Тексти» дослідило тренди та гештеги у соцмережі та виявило, що використання російської мови для пошуку контенту збільшує ймовірність пропонування алгоритмом російських пропагандистських користувачів, та і просто акаунтів із Росії. Соцмережа не розмежовує Україну та Росію як регіони, тому активно пропонує українцям контент, який створили росіяни.

Сам TikTok модерує контент, який потрапляє у стрічку користувачам з України, дуже вибірково. У 2020 році стало відомо, що модерація заблокувала гештег «АТО», за яким українські військові поширювали контент про війну в Донецькій і Луганській областях. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році TikTok офіційно не оголошував про блокування або посилену модерацію контенту для користувачів з України. Тому українці досі отримують відео від російських пропагандистських медіа, російських артистів і коміків, які співпрацюють із державою тощо. 

У 2024 році дослідники американської організації «Brookings» помітили, що акаунти, пов’язані з російськими пропагандистськими медіа, активізувались у TikTok. Вони викладають 10 і більше дописів на день, і таким чином «спамлять» алгоритми, які підхоплюють їхні відео та пропонують користувачам. Це працює: 44 акаунти зібрали понад 3,5 млн зацікавлень від користувачів із початку 2024 року.

В Україні російська пропаганда просуває у TikTok не тільки акаунти своїх медіа, а також блогерів і навіть фейки. Зокрема, видання «Тексти» зазначило, що росіяни досить часто роблять фейкові профілі відомих українських діячів і поширюють контент із дискредитацією влади та збройних сил. Також росіяни використовують проблемні теми для українського суспільства – корупцію, недовіру до влади, церковне питання. З початком повномасштабного вторгнення зросла кількість російських фейків і маніпуляцій на тему мобілізації, повідомляє Центр стратегічних комунікацій «Spravdi». Всі ці відео скеровані на зумовлення емоцій, насамперед гніву. Так люди реагують ще поширеннями або лайками. Алгоритм підхоплює реакції та просуває відео далі.

Паралельно російська пропаганда у TikTok просуває наративи «миру». Використовуючи звичайні гештеги, пов’язані з Україною, акаунти публікують контент, у якому закликають «помиритись» дві країни, адже «російська армія все одно сильніша» тощо. Росіяни диверсифікують контент для українців максимально, щоб потрапити у стрічку всім можливим категоріям користувачів.

Аналітикиня Ольга Снопок пояснює, чому TikTok став таким осередком російської пропаганди в Україні: «TikTok здебільшого все одно, який контент робити популярним, а тому часто тренди, які зрештою створюють алгоритми TikTok, є шкідливими та навіть небезпечними. Алгоритми налаштовані таким чином, щоби зробити певні шматочки контенту не просто популярними, а надпопулярними, вірусними».

За даними Громадської організації ОПОРА, TikTok не є популярною мережею серед українців. Він програє Telegram, Facebook, Instagram та YouTube. Його авдиторія – це приблизно 23% від українців у соцмережах. Та серед молоді він активно набирає популярність. 

Ольга Снопок говорить, що TikTok можна вважати загрозою нацбезпеці України через його роботу з модерації контенту та алгоритмів, яка впливає на юних користувачів соцмережі.

TikTok є ще одним із джерел поширення російської дезінформації. Однак порівняно з іншими соціальними мережами, як, наприклад, Telegram, TikTok – це, очевидно, платформа насамперед для впливу на молодь. Окрім вже стандартної небезпеки того, що українські користувачі споживатимуть відверто російський або проросійський контент, який більшою чи меншою мірою присутній на будь-якій платформі, TikTok – найкраща платформа для затягування підлітків і молоді у російськомовний інформаційний простір, – підсумовує вона. 

КОНТРОЛЬ КИТАЮ НАД TІКТОК 

Власник соцмережі «TikTok» – китайська компанія «ByteDance». Вона запустила TikTok у 2017 році, і вже у 2019 році він став найпопулярнішим застосунком у світі – 693 млн завантажень за рік. Зростання тривало у 2020 році – 850 млн користувачів завантажили TikTok на свої пристрої. Так TikTok швидко став конкурентом Instagram, особливо серед користувачів 18–25 років. 

Збільшення популярності соціальної мережі привернуло увагу комуністичної влади Китаю до компанії «ByteDance». У 2018 році уряд Китаю змусив компанію надавати членам комуністичної партії преференції під час наймання на роботу. Серед них – цензори, які розпочали посилену кампанію з «очищення інтернету» від не лише політично неприйнятного контенту, але й усього, що не узгоджується з «основними соціалістичними цінностями» Китаю. 

У 2023 році австралійські дослідники соцмереж на замовлення комітету із зовнішнього втручання через соціальні мережі сенату Австралії зробили дослідження зв’язків ByteDance із Комуністичною партією Китаю. У ньому вони виявили, що компанію фактично контролюють урядовці з провладної партії Китаю.

Ольга Снопок пояснює, як це фактично працює. Уряд Китаю володіє лише 1% компанії «ByteDance» (необхідна умова для ліцензування в Китаї). Ця частка надає представнику держави одне місце в раді директорів компанії, тобто дає державі доступ до внутрішньої інформації щодо справ компанії та важіль впливу на ухвалення рішень. 

«Річ у тому, що у Китайській Народній Республіці не існує по-справжньому “приватного” бізнесу: у будь-якій бізнес-установі члени Комуністичної партії Китаю повинні створити партійний осередок, до якого мають входити щонайменше троє-четверо членів партії. Також працівники приватних компаній мусять ставити інтереси партії на перше місце та “захищати її секрети за будь-яку ціну”», – говорить аналітикиня.

У квітні 2024 року видання «Forbes» у своїй статті розповіло, що пекінський офіс ByteDance має прямі впливи на інші офіси компанії, зокрема й на американські. Компанія переводила своїх співробітників із пекінського офісу в американські, також надавала преференції американським співробітникам з високим рівнем знання мандаринської. Вище керівництво американської гілки повністю підпорядковується офісу в Пекіні. У Китаї ухвалюють рішення щодо модерації контенту в США, пише Forbes.

Ольга Снопок говорить, що такий контроль головного офісу ByteDance в Пекіні над усіма іншими не випадковий. TikTok активно використовували для збору даних і шпигунства за журналістами та чиновниками американського уряду та урядів європейських країн на вимогу комуністичного уряду Китаю. 

Ми можемо говорити про те, що Китай насправді тісно контролює компанію «ByteDance», а TikTok може використовуватись для відстеження, наприклад, переміщень українських військових, збору засекреченої інформації тощо, підсумовує вона. 

Конгрес США вимагає від ByteDance продати свою американську частку TikTok. Так у США намагаються розірвати зв’язки пекінського офісу, а також уряду Китаю та американської компанії, яка керує соцмережею. ByteDance також подають у суд на це рішення, аргументуючи це тим, що погроза забороною – це порушення прав і свобод людини, закладених у Конституції США.

ПІДХІД УКРАЇНИ ДО РЕГУЛЯЦІЇ ТІКТОК

У квітні 2024 року Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони оголосив, що співпрацюватиме з адміністрацією соцмережі «TikTok» «задля протидії поширення російської пропаганди в мережі». Раніше у березні ЦПД передали адміністрації TikTok список каналів, які поширювали російську дезінформацію. 

Та заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк розповів виданню «Dev.ua», що за понад місяць перемовин «представники TikTok в’яло реагують на наші звернення, придивляються, дивляться, як ми на це будемо реагувати». 

У 2022 році TikTok пішов із Росії – там скоротили кількість працівників і перестали оновлювати додаток у країні. Та насправді компанія переїхала в Казахстан. У місті Алмати розташований  офіс, який займається розвитком соціальної мережі у Східній Європі, – це підтверджують вакансії на офіційному корпоративному сайті TikTok. Серед вимог до кандидатів – знання російської мови. У 2024 році застосунок знову став доступним у Росії, користувачі отримали можливість викладати відео та коментувати.

Аналітикиня Ольга Снопок говорить, що вся ця співпраця Центру протидії дезінформації та TikTok полягає у блокуванні російських пропагандистських акаунтів виключно для користувачів з України. Самі акаунти залишаються активними.

«Це, очевидно, краще, ніж було, бо раніше в жодного українського державного органу чи профільної організації такого прямого контакту з TikTok не було. Але насправді це лише маленький шматочок проблем, які існують із цією соціальною мережею. Ключова претензія до TikTok – у тому, що ця соціальна мережа збирає занадто багато приватних даних про користувачів, і ці дані можуть використовуватись згодом для маніпулювання, прогнозування тощо. Блокування російських акаунтів цю проблему на території України ніяк не розв’яже, але це дещо зменшить частку російського контенту».

TikTok належить китайській компанії і тому дані зберігає в Китаї – це підтверджує американське видання «Forbes». У Китаї зберігають і фінансові дані, а також дані блогерів із США та Євросоюзу з найбільшою кількістю підписників із так званого Creator Fund. Можна вважати, що дані українських користувачів теж зберігаються в Китаї або можуть стати доступними комуністичному уряду КНР. Поширення російської пропаганди, специфічні алгоритми соцмережі зумовлюють питання регуляції TikTok на законодавчому рівні, аж до повної заборони.

Закон про медіа, ухвалений у 2022 році в Україні, дозволяє вважати акаунти в соцмережах і на відеохостингах (таким є TikTok, – ред.) за медіа. Користувачі TikTok мають право зареєструватись як медіа та працювати в українському інфополі. Але закон ніяк не регулює роботу самих платформ, як, наприклад, TikTok. Так званий закон про Google, який ухвалили у 2021 році, вимагає від великих платформ – надавачів електронних послуг, як Google, Facebook, Netflix, зареєструватись в Україні та сплачувати податки. Та їхню діяльність не регулює. TikTok теж підпадає під цей закон, та української реєстрації поки що не має. 

Ольга Снопок говорить, що український уряд не має поспішати з регулюванням TikTok.

«Ми не розуміємо, із яким TikTok матимемо справу навіть у наступному, 2025, році, – чи буде це й надалі компанія із китайським корінням і впливом, чи ми будемо взаємодіяти вже з американськими підходами до регулювання роботи соціальних мереж. Створення будь-якого регулювання – це довгий і складний процес, тож ми не можемо дозволити собі сто разів переписувати якийсь закон, а маємо зробити повноцінну законодавчу рамку, яку потім треба буде лише трохи адаптовувати під нові реалії», – пояснює вона вплив ситуації з можливою забороною застосунку у США.

Україна може адаптувати практики інших країн та інституцій Європейського Союзу щодо заборони використання TikTok держслужбовцями, чиновниками, правоохоронцями та народними депутатами, вважає Ольга Снопок. Наприклад, народний депутат Олексій Гончаренко регулярно проводить стрими засідань Верховної Ради та викладає уривки з них у TikTok. Журналістам дозволили працювати в Раді на засіданнях тільки у травні 2024 року, до цього з 24 лютого 2022 року їм було заборонено брати участь у засіданнях парламенту. Мають акаунти в TikTok також Мінцифри й той же Центр протидії дезінформації.

Марія Патока, журналістка

«Свідомі»

Громадянська мережа ОПОРА