Рецепт на ліки у вашому телефоні – як це працюватиме

Аналітика

Славнозвісні лікарські “кривульки” у рецептах відходять в минуле – на допомогу прийшли новітні технології

Днями МОЗ оголосило про плани запровадити електронні рецепти, щоправда поки що – лише в межах програми реімбурсації “Доступні ліки” (докладніше про програму для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом II типу Укрінформ писав раніше). До квітня цього року, тобто вже за місяць, аптеки, долучені до програми, мають встановити спеціальне програмне забезпечення і підписати договори з Національною службою здоров'я, яка тепер опікуватиметься “Доступними ліками” замість МОЗу. Передбачається, що у 2019 року на новий формат обслуговування за електронними рецептами за програмою реімбурсації перейдуть всі українські аптеки, а вже у 2020-2021 роках електронні рецепти запрацюють для всіх інших пацієнтів. Але для початку розкажемо, як на практиці працюватиме електронний рецепт в межах реімбурсації і які переваги такої новації.

Прийшла смс – отримуй ліки

Нова система дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Покроково це виглядатиме так.

Крок 1. Пацієнт записується та приходить на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація (Важливо! Пацієнт має звернутися саме до свого лікаря. Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо.

Крок 2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.

Крок 3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.

Крок 4. Після перевірки номера телефону лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.

Крок 5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Зміст СМС: «Ваш рецепт : ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ».

Крок 6. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. В цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Крок 7. Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.

Крок 8. Працівник пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».

Крок 9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів і називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку і отримати ліки там.

За словами заступника міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, до нової електронної системи охорони здоров’я уже готові практично всі медичні заклади та аптеки (комп’ютеризовано 92% закладів надання первинної медичної допомоги). Він додає, що приватні медичні заклади теж зможуть виписувати електронні рецепти за програмою реімбурсації: “В Україні кожен п’ятий заклад надання первинної медичної допомоги є приватним. У нас були проблеми з тим, щоб приватні медичні заклади виписували рецепти за програмою “Доступні ліки”, бо було багато бюрократії. Тепер, якщо людина обрала собі лікаря з приватного медичного закладу або лікаря ФОП, жодних проблем з рецептами не буде”.

У МОЗ же тим часом повідомили, що за два роки дії програми “Доступні ліки” виписано понад 33 млн рецептів (для понад 6,5 мільйонів людей) на понад 1,7 млрд грн, а кожна третя аптека долучилася до програми.

Медична бюрократія: вхід заборонено!

Загалом же запровадження електронних рецептів має ряд переваг, які відчують як пацієнти, так і лікарі:

1. У медиків поменшає паперової тяганини. Приміром, раніше, аби оформити такий рецепт потрібно було зібрати колекцію із 3-х печаток – головного лікаря, власне лікаря, що виписує рецепт, та реєстратури. Зрозуміло, що відмовившись від подібних пережитків минулого, у лікарів з’явиться більше часу для пацієнтів.

2. Зменшиться також імовірність механічної помилки при оформленні рецепта, про що сказав Павло Ковтонюк: “Електронна система охорони здоров’я допоможе медичним закладам працювати ефективніше. Не буде такого явища, як повторне звернення пацієнта до лікаря через помилку у рецепті. Помилку у рецепті фізично зробити неможливо – він формуватиметься через стандартні реєстри та словники”, – зазначив Ковтонюк. Можна ще й пригадати проблему знаменитої лікарської каліграфії, через яку іноді навіть аптекарям тяжко було зрозуміти назви призначених препаратів... Тож схоже електронний рецепт дозволить забути і про такі непорозуміння.

3. Онлайн-система, куди вноситимуться рецепти, дозволить вести їхній облік, накопичувати точні статистичні дані про кількість таких хворих, частоту і кількість виписаних рецептів тощо. У паперовому вигляді це були досить неточні дані.

Взагалі ж поступовий перехід на електронні рецепти – це лише частина планів з дебюрократизації нашої медицини. У цьогорічних планах міністерства охорони здоров’я також і електронні лікарняні листи, історії хвороб та інша медична документація. У МОЗ наголошують, що діджиталізація – це ефективний запобіжник від корупційних ризиків. У системі можна чітко відслідкувати, кому, скільки та за які послуги були виділені кошти Національною службою здоров’я України.

Підготувала Юлія Горбань. Київ