Зеленська долучилася до міжнародного діалогу щодо реформи системи догляду дітей

Відео

Дружина Президента України Олена Зеленська взяла участь у міжнародному діалозі навколо реформи системи догляду та підтримки дітей, який відбувся в межах Міжнародного саміту міністрів соціальної політики.

Про це Зеленська повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Як зазначила перша леді, протягом останнього року вона багато спілкувалася з великими прийомними родинами, її фундація взяла такі родини під опіку та зводить будинки для тих, хто втратив житло через війну.

«Коли після багатьох поневірянь, які пережили ці сім’ї, ми передаємо їм ключі від нового помешкання, це найхвилююча мить. Ми дивимось на реакцію всіх членів сім’ї. Чи почуваються як удома? Чи віднайдуть упевненість, яку відібрала війна? Бо якщо так, це означає, що родина збережеться. І що, можливо, дивлячись на них, ще хтось наважиться стати прийомними батьками», – поділилася Зеленська.

Вона наголосила: у дитини має бути родина – саме в цьому сенс стратегії реформування системи догляду та підтримки дітей.

Читайте також: Україні потрібні проєкти із соціально-емоційного розвитку учнів та педагогів - Зеленська

Як нагадала дружина Президента, курс на сімейне виховання Україна взяла ще до початку повномасштабного вторгнення російських загарбників, але ворожий напад поставив реформу під загрозу.

«Утім дитинство не можна відкласти. Тож ми не маємо обирати. Наша відповідь – і порятунок життя, і його покращення. Одночасно. Розвиток сімейних форм виховання триває, і я рада, що Фундація в цьому допомагає», – заявила перша леді.

На її переконання, потрібно більше людей, готових підтримувати, всиновлювати та брати на виховання, а для цього в них має бути власна впевненість у житті – у житлі, у державній підтримці.

Понад 22 тисячі дітей, які проживають у закладах, за даними Зеленської, насправді мають батьків. В інституції ці діти потрапили з різних причин – через те, що родина переживає важкий період, зокрема у зв'язку з нестачею робочих місць у громадах, також через відсутність медичних послуг, школи поруч або спеціальних послуг для дітей з інвалідністю.

«Якщо вони будуть, родина збережеться. Допомогла б також краща обізнаність жителів, бо, за статистикою, про прийомні сімʼї знають 14 % українців, а про патронат – лише 5 %. Зрозуміло, як важко робити це під час війни», – зауважила дружина Президента.

Читайте також: Японія приєдналася до коаліції з повернення українських дітей

Вона висловила вдячність за підтримку Європейській комісії, а також особисто главі ЄК Урсулі фон дер Ляєн і постійному партнеру всіх дитячих ініціатив України Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ).

«Ідеться не про «ще одну реформу», а про створення кращого українського суспільства, у якому в кожної дитини є родина і тепло. А це значить, що більше турботи й безпеки буде в усьому нашому суспільстві, в усій країні», – підкреслила Зеленська.

Як повідомлялося, Міжнародний саміт міністрів соцполітики пройшов у Києві в п'ятницю, 26 квітня.

Фото: ОП