Рева пояснив, як отримати "живі гроші" за субсидію

Субсидіанти отримають готівку для оплати комунальних платежів за лютий.

Про це міністр соціальної політики Андрій Рева сказав під час наради з питань запровадження монетизації субсидій для населення за участі Президента Петра Порошенка, повідомляє кореспондент Укрінформа.

"У березні отримувачі субсидій отримають перші готівкові кошти за лютий", - сказав Рева.

За його словами, у рамках запуску нової моделі монетизації субсидій люди отримуватимуть "живі гроші" для розрахунків за комунальні послуги. Паралельно діятиме запущена з січня 2019 року монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через Ощадбанк, і за результатами вже цього опалювального сезону виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою.

Читайте також: Монетизація субсидій: Порошенко назвав середній розмір виплат

Урядовець зазначив, що пенсіонерам гроші виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією. Гроші перераховуватимуть на банківські пенсійні картки, а якщо їх немає, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Тим громадянам, які ще не на пенсії, субсидія буде перерахована грошовим переказом через Ощадбанк. Для цього треба звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код. "Людина має звернутися у будь-яке відділення Ощадбанку і їй виплачується готівка по факту звернення. Тому що є всі необхідні реєстри", - сказав міністр.

Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Читайте також: Монетизацію субсидій запускають із 1 березня - рішення уряду

Усі, хто звернувся вперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації . Тобто розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалюваного сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк. Кожному одержувачу субсидії, якому допомогу призначено з 2018 року, у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від уряду для оплати комуналки.

Таким чином, КМУ здійснюватиме пілотування паралельно двох моделей монетизації та за результатами аналізу їх ефективності ухвалить рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року.