Поверніть нас додому: наймолодший полонений моряк написав із російського СІЗО

Лист

Наймолодший полонений Росією український моряк Андрій Ейдер надіслав лист у відповідь українській журналістці телеканалу UATV Таїсії Турчин, в якому розповів про стан свого здоров'я та закликав не забувати про військовополонених.

Фотокопію листа Ейдера Турчин оприлюднила на своїй сторінці у Facebook.

"Умови... Можна сказати, нормальні: є книги, електрочайник, холодильник, батареї гріють, - могло бути набагато гірше. Рани затягуються, можу ходити нормально, кульгаю. Сходами підійматися та спускатися важко, сильне навантаження на ноги, як би смішно не звучало, руками за перила хапаюсь і йду. На жаль, банально поки не можу ногу лежачи вертикально догори підняти, не вистачає сили. Але раніше сили не було, щоб закинути прав ногу на ліжко, вже і руками допомагати не треба, йду на поправку", - зазначив Ейдер.

При цьому він подякував усім, хто підтримує його у листах, і розповів, що мріє якнайшвидше повернутися додому.

"Хочеться подякувати людям, які підтримують у листах, передачі відправляють. Хочеться додому якнайшвидше повернутися. Мрію, щоб це відбулося хоча б до кінця січня, але мені здається, що цій мрії не дано здійснитися. Гадки не маю, наскільки це все затягнеться: півроку-рік... Ці допити, зустрічі з різними людьми... Найважче — дивитись у вікно і бачити вдалині сотні машин, людей, які вільні, здається, ось вона, свобода, вона так далеко і так близько", - написав моряк.

Водночас він закликав співвітчизників не забувати про усіх полонених 24 моряків.

"Сподіваюсь на якнайшвидше політичне рішення, поки часу минуло відносно небагато. Бо в нашому тлінному світі все забудеться раніше, ніж докуриш пачку цигарок. На жаль, це правда. Не хочеться, щоб про це забували, бо 24 людей сидять просто так у СІЗО іншої країни. Бо всі ці люди служать народові України. Хочеться, щоб народ пам'ятав...", - підкреслив Ейдер

Насамкінець він привітав українців із прийдешніми святами і додав: “Поверніть нас додому.... Не забувайте нас...”.

Лист Андрія Ейдера датується 19 грудня 2018 року.

Читайте також: Волкер вважає ймовірним звільнення Росією українських моряків ще до Різдва

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року в результаті збройної атаки кораблів РФ в районі Керченської протоки були пошкоджені українські військові кораблі, а члени екіпажів захоплені в полон. Після нетривалого перебування у Криму українські моряки були перевезені в Москву: трьох поранених помістили в СІЗО "Матросская тишина", решту утримують в СІЗО "Лефортово".

Україна і світове співтовариство визнали військовополоненими захоплених моряків, але влада РФ хоче судити їх як простих громадян, які нібито порушили російський кордон.

Під час бою біля Керчі зокрема Андрій Ейдер перебував на кораблі ВМС України “Бердянськ“ У результаті агресії РФ 25 листопада 2018 року матрос отримав поранення.