Президент та предстоятель УПЦ разом поїдуть за Томосом

Президент Петро Порошенко заявив, що після проведення об'єднавчого Собору поїде разом з обраним на Соборі предстоятелем Української автокефальної церкви у Стамбул на церемонію вручення Томосу.

Про це він розповів, виступаючи на програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потім уже (після Собору - ред.) предстоятель разом з Президентом поїдуть на Фанар у Константинополь, буде дуже урочиста служба Божа і на цій цій службі служитимуть два предстоятеля - Патріарх Варфоломій і новообраний предстоятель Української православної церкви", - сказав Порошенко.

Читайте також: Все більше українців підтримують автокефалію УПЦ

Водночас він запевнив, що у саме проведення Собору і обрання предстоятеля УПЦ не втручатиметься.

"Все рівно ми переможемо! Все рівно Господь з нами! Все рівно Господь дарує нам Томос. Ми молимося за те, щоб Господь дарував ієрархам-учасникам Собору розум, мудрість, єдність, щоб вони обрали предстоятеля церкви без втручання Президента", - підкреслив Президент.

Читайте також: Порошенко назвав автокефалію і Томос питаннями нацбезпеки

Також Глава держави вкотре висловив сподівання, що об'єднавчий Собор відбудеться в грудні й процес отримання автокефалії завершиться теж у грудні.

Як повідомляв Укрінформ, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив про офіційне прохання до Вселенського патріарха щодо надання Українській православній церкві автокефалії.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні.

Читайте також: Парубій вважає, що головним собором Єдиної церкви має стати Софія Київська

Також Синод Вселенського патріархату на триденному засіданні, яке завершилося 29 листопада, ухвалив проект конституційного статуту Української церкви. Водночас дата проведення Об'єднавчого собору не називалася.