Хто замовив Гандзюк: під будинком Авакова активісти вимагали його відставки

Фото, відео

Активісти влаштували автопробіг від Європейської площі в Києві до будинку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова із метою вимагати його відставки. Під будинком триває акція під назвою «Аваков, йди!»

Про це повідомляє Радіо Свобода, яке вело пряму трансляцію з місця події.

"Я не хочу жити в такій країні, де кать гандзюк убивають по всіх регіонах. Я хочу, щоб ті люди, які взялися за країну після Майдану, створили такі умови, в яких ми зможемо почувати себе якщо не в безпеці, то якось адекватно. Щоб далі ми, активісти, допомогли їм створювати ту країну, яку ми хочемо мати, яку хочемо побудувати для своїх дітей. Тому я хочу, щоб ті люди, які сьогодні відповідають за провал реформи правоохоронної системи, або пішли у відставку, або визнали, що вони просто нездатні це робити, і попросили допомогти тих, хто може це зробити", - сказала подруга загиблої Каті Гандзюк Марина Хромих.

Під будинком Авакова активісти вимагали його відставки / Фото: Володимир Тарасов , Укрінформ

Однією з головних причин своєї вимоги організатори акції, серед яких - ініціатива "Хто замовив Катю Гандзюк", Центр протидії корупції та "Автомайдан", називають нерозкриті вбивства та напади на громадських активістів зі "списку Гандзюк": зокрема, Павла Шеремета, Ірини Ноздровської, Каті Гандзюк.

Серед вимог учасників заходу також відставка генпрокурора Юрія Луценка.

Як повідомлялося, Катерину Гандзюк 31 липня невідомі облили сірчаною кислотою. Внаслідок нападу вона дістала хімічні опіки і частково втратила зір. Гандзюк перенесла більше 10 операцій. З 1 серпня вона перебувала в опіковому центрі Києва. Вона померла 4 листопада. Жінці було 33 роки. 

4 листопада слідчі змінили кваліфікацію нападу на Гандзюк на умисне вбивство - за пунктами 4, 6, 11, 12 частини 2 статті 115 КК "Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення; скоєне за попередньою змовою групою осіб".

Читайте також: У ТСК щодо Гандзюк сказали, які ще справи розслідуватимуть

За підозрою в організації замаху на Гандзюк були затримані п'ятеро осіб, а 12 листопада стало відомо про арешт Ігоря Павловського - колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

6 листопада Верховна Рада ухвалила постанову №9262 "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів".

Фото: Facebook/AutoMaidan