Організаторам "виборів" в ОРДЛО загрожує кримінальна відповідальність - МінТОТ

Прокуратура Донецької області та СБУ відкрили кримінальне провадження за посягання на територіальну цілісність України. Відповідальність понесуть як організатори імітації виборів, так і виконавці.

Про це в ефірі каналу "112Україна" сказав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні прокуратурою Донецької області разом з СБУ відкрито кримінальне провадження за статтею про посягання на територіальну цілісність України, і, наскільки мені відомо, СБУ отримала дані на всіх членів «комісій», які проводять ці «вибори». І ми думаємо, що, як ті хто організовував, так і ті, хто проводив ті «вибори», будуть притягнуті до кримінальної відповідальності", - сказав Гримчак.

Він зазначив, що оскільки вибори на окупованих територіях не є легітимними, то постає питання чи брали в них узагалі участь ті люди, які значаться в списках "виборчих комісій".

"Що стосується людей, які прийдуть чи не прийдуть сьогодні на вибори, то в даному випадку, про що ми казали неодноразово, вибори на окупованих територіях не проводяться. Тому що результати заздалегідь відомі і скільки людей з'явилося на виборчі дільниці, так само "намалюють" і відсотки за тих чи інших кандидатів. В даному випадку щодо притягнення до відповідальності людей, які будуть у списках тих, що голосували, є питання чи брали вони участь узагалі. Але організаторам і виконавцям - кримінальна відповідальність", - наголосив Гримчак.

Читайте також: "Виборами" на Донбасі Москва ставить хрест на Мінському процесі - Ар'єв

Він зазначив, що імітація виборів на Донбасі за сприяння Російської Федерації неодноразово засуджена всім світовим співтовариством, і висловив сподівання, що наслідками цього будуть чергові санкції відносно РФ, яка порушує як свої зобов'язання в Мінських домовленостях, так і світовий порядок.

Як повідомляв Укрінформ, бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей проводять 11 листопада так звані вибори. Згідно з рішенням "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", вибиратимуть як ватажків, так і "депутатів".

Українська сторона в Тристоронній контактній групі і Міністерство закордонних справ України виступили із заявами, в яких зазначається, що результати нелегітимних виборів на окупованих територіях України не будуть визнані ні Україною, ні міжнародним співтовариством.