Фармацевти: Новий закон щодо аптек призведе до масового безробіття в галузі

Прийняття законопроекту № 8591 "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" призведе до масового безробіття серед спеціалістів з фармацевтичною освітою, позаяк більшість аптек в Україні закриють.

Про це на прес-конференції в Укрінформі заявив співвласник компанії "Сіріус" Ігор Пустовіт.

“Через закриття значної кількості аптек провізори та фармацевти стануть не затребуваними, значну їх частину звільнять. Без роботи залишиться близько 40-50 тисяч фахівців. На них уже чекають у Польщі та Білорусі. Водночас внаслідок значної конкуренції на ринку праці, роботодавці знижуватимуть зарплати, погіршаться умови праці”, - наголосив Пустовіт.

Читайте також: Українським аптекам можуть заборонити продавати шприци

Він також стверджує, що прийняття цього закону може призвести до здорожчання ліків та їх зникнення.

Як повідомляв Укрінформ, МОЗ підтримає після доопрацювання законопроект № 8591 "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами". У разі прийняття нового закону буде впроваджено мінімальну відстань між аптеками 500 метрів.

У законопроекті також пропонується обмежити кількість аптечних закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП - максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи - 4 аптеки в мережі. Аптеки, що виготовляють ліки або реалізовують наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, - максимум 8 закладів у мережі. Ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов'язкова фармацевтична освіта.

Читайте також: Лікарі-ФОП зможуть виписувати рецепти за програмою “Доступні ліки”

Проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами" № 8591 від 12.07.2018 був ініційований депутатами Верховної Ради, зокрема, Іриною Сисоєнко, Олександрою Кужель, Ольгою Богомолець, Іриною Геращенко, Олегом Мусієм, Андрієм Шипком та іншими.