Субвенції на придбання житла для учасників АТО збільшили вдвічі

Обсяги фінансування субвенції на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей з державного до місцевих бюджетів у першому півріччі цього року збільшено майже вдвічі.

Про це інформує Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України.

“Варто відзначити суттєве зростання (92,6%) фактичних обсягів виплат. Фінансування запланованих видатків із Держбюджету за таким видом субвенції в І півріччі 2017 та 2018 рр. здійснювалося в повному обсязі”, - зазначається в аналітичній довідці експертів Офісу.

Якщо у 2017 р. на ці потреби було передбачено 117 млн грн, то у 2018 р. - 226 млн грн. Проте рівень використання коштів залишається досить низьким. У 2017 р. було використано лише 5,9% від виділених коштів, у 2018 р. - 31,4%, наголошують фахівці.

Експерти кажуть, що найбільше грошових компенсацій на придбання житла отримали учасники АТО з Чернівецької області, у п'яти областях не виплачувалися взагалі.

Читайте також: У Франківську 30 АТОшників отримали ордери на житло

“Освоєння субвенції в розрізі областей було нерівномірним. Найвищі значення показника спостерігалися в таких областях, як Чернівецька (81%), Львівська (80,6%) та Харківська (74%). При цьому в десяти областях кошти за субвенцією на поліпшення житлових умов для учасників Антитерористичної операції та їх сімей взагалі не освоювалися, а у Волинській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій та Миколаївській виплати грошової компенсації на житло для учасників Антитерористичної операції та їх сімей у І півріччі не здійснювалися два роки поспіль”, - зазначається в аналітичній довідці.

З-поміж основних причин виявленої тенденції експерти називають: затвердження обсягів субвенції Кабінетом міністрів Україні в середині року, достатньо складна й довготривала процедура отримання грошових виплат на поліпшення житлових умов учасниками АТО.

Як наголошують експерти Офісу з фінансового та економічного аналізу, це призводить до збільшення строків розподілу грошових виплат на рівні місцевих бюджетів.

Читайте також: Реєстр АТОшників доповнять даними про сім’ї та нагальні потреби

Як уже повідомлялося, у 2015 році Постановою Уряду України вперше було запроваджено субвенцію з Державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в Антитерористичній операції, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО та потребують поліпшення житлових умов.

Нагадаємо, офіс із фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України створено в рамках проекту, що імплементується консорціумом партнерів - Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD), програмою “Підтримка реформи управління державними фінансами”, Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) та Міністерством Великобританії з питань міжнародного розвитку (DfID).