Україна відзначає День учителя

Традиційно в першу неділю жовтня в Україні святкують День працівників освіти.

День працівників освіти або як його ще називають День учителя – професійне свято всіх українських освітян. Дата встановлена "…на підтримку ініціативи працівників освіти України…" згідно з указом Президента від 11 вересня 1994 року. На сьогодні в українському освітньому секторі працює близько 850 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони опікуються 1,3 млн дошкільнят, навчають 3,9 млн школярів і близько 3 млн студентів.

Читайте також: Гриневич закликала вчителів активно долучатися до змін в освіті

Сьогодні о 18.00 у Національному драматичному театрі ім. Франка відбудеться урочиста церемонія нагородження кращого педагога-новатора України за версією національної премії Global Teacher Prize Ukraine, відомої у світі як "Нобелівська" премія для вчителів. Крім того, оголосять ім'я народного улюбленця. Більш як 100 000 осіб з усієї України взяли участь у народному голосуванні, щоб обрати свого переможця.

З професійним святом освітян привітали Президент України Петро Порошенко, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, а також Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Глава держави висловив освітянам вдячність за багаторічну невтомну і плідну працю з виконання найвідповідальнішої місії - навчання та виховання молодих поколінь.

Порошенко впевнений, що віддане служіння педагогів своєму покликанню, високий професіоналізм стануть запорукою подолання агресії, процвітання України, сприятимуть її поверненню до родини європейських народів.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у своєму привітанні запевнив, що “уряд та Міністерство освіти і науки наполегливо працюють над тим, щоб освітяни мали заслужену повагу в суспільстві, відчували захищеність і впевненість у завтрашньому дні".

Андрій Парубій зазначив, що від освітян залежить майбутній успіх їхніх вихованців, їх становлення як громадян, відданих рідній державі, справжніх фахівців.