Гриневич пояснила, чому приватні виші не отримують держзамовлення

Законом про вищу освіту визначено, що приватні заклади вищої освіти можуть претендувати на державне замовлення, якщо їх обирають абітурієнти з найвищими балами ЗНО, але для виконання цієї норми необхідно внести зміни в Бюджетний кодекс.

Про це сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич на зустрічі в Європейській бізнес асоціації, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми ще в 2014 році заклали в закон про вищу освіту, що приватні навчальні заклади можуть претендувати на державне замовлення і до них можуть йти місця державного замовлення. Але кожного року Бюджетний кодекс це не передбачає і не включає. І зараз ми знову ведемо діалог з Міністерством фінансів», - сказала Гриневич.

Вона зауважила, що кожного року ця ініціатива не включалася до Бюджетного кодексу з різних причин. Також, за її словами, існує і опір цій новації з боку державних вишів, які побоюються втратити державні кошти, якщо абітурієнти з найвищими балами ЗНО оберуть приватні навчальні заклади. 

Так, на зустрічі було наведено приклад Українського католицького університету, який в цьому році обрали абітурієнти з найвищими балами ЗНО, що вступали на IT-спеціальності. 

Читайте також: Не знання, а вміння: Гриневич розповіла про оцінювання першачків

Втім, за словами Гриневич, принцип «кошти за абітурієнтом» не буде розповсюджуватися на всі приватні ЗВО.

«Ми можемо дати цілу низку вимог до приватних університетів з конкретними показниками університетів, яким може бути доступне таке державне замовлення», - наголосила Гриневич.

Окрім цього, за словами міністра освіти, з приводу можливості отримання держзамовлення приватними навчальними закладами необхідна також і позиція суспільства та бізнесу, який зацікавлений у виході на ринок праці висококваліфікованих працівників.

«Закон це передбачає, але він не виконується Бюджетним кодексом. Потрібні зміни в Бюджетний кодекс... Потрібна адвокація від зацікавлених груп суспільства. Нам кажуть, що ми адвокати приватних навчальних закладів і приватних шкіл, замість того, щоб думати про державну освіту. Хоча це мізерна кількість коштів, порівняно з мільярдами, які ми витрачаємо на освіту», - сказала Гриневич.

Гриневич наголосила, що принцип «гроші за дитиною» закладений в закон про освіту і стосовно загальноосвітніх шкіл. На її думку, якщо вдасться реалізувати його, внісши зміни до Бюджетного кодексу, цей процес, відповідно, розповсюдиться і на дошкільну, і на вищу освіту.