Коли ліки шкодять здоров’ю, їх, нарешті, дозволили забороняти

Виявляється, що протягом року в Україні діяв мораторій на державну перевірку ліків, що продаються в аптеках

За останній час в інформаційному полі почастішали повідомлення про заборону продажу популярних ліків – практично не минає і тижня, щоб подібна інформація не промайнула в Мережі. За останні три місяці були тимчасово заборонені для реалізації і застосування Держлікслужбою України навіть такі популярні препарати як “Стрепсілс”, “Ентеросгель”, “Вазар”... Остання із гучних заборон – від 3 серпня на знеболювальний препарат “Артифрин-Здоров'я Форте” на підставі повідомлення про випадок смерті людини, що його приймала. Здається, що раніше такої активності з боку Держлікслужби не спостерігалося. Відтак Укрінформ з’ясовував – що ж такого зараз відбувається на нашому фармацевтичному ринку, що змусило контролюючий орган проявити таку активність?

Про незадовільну якість ліків не говорили, поки не перевіряли

Аби перевірити, чи наші спостереження правильні, Укрінформ порівняв цьогорічну статистику за липень по кількості заборонених ліків з минулорічною. Виявилося, що за липень 2017-го Держлікслужба заборонила (як тимчасово і так і постійно) усього 10 лікарських засобів. А от за липень 2018-го майже вп’ятеро більше – аж 55. Тобто різниця таки впадає в очі. З чим це пов’язано, напрошується передусім як мінімум два припущення – або кількість неякісних лікарських препаратів на нашому фармацевтичному ринку збільшилася, або ж Держлікслужба останнім часом з якихось причин посилила свій контроль.

У відповіді на запит Укрінформу в Держлікслужбі повідомили, що скоріше наше останнє припущення ближче до істини. “Згідно з Законом України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (який набрав чинності 01.01.2017), було встановлено мораторій до 31 грудня 2017 року на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) (...) Таким чином, Держлікслужба протягом 2017 року не мала можливості в повному обсязі здійснювати заходи…”, – відповіли нам в Держлікслужбі.

А вже в лютому цього року постановою № 1104 Кабмін затвердив перелік органів державного нагляду, на які не поширюється дія згаданого закону – до нього увійшла і Держлікслужба. Як тоді повідомляв заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик, до цього діяльність аптек і якість ліків залишалася без нагляду з боку держави три роки (з серпня 2014-го) і недобросовісні учасники ринку мали можливість цим зловживати. Відтак у планах Держлікслужби на 2018 рік – перевірити майже 2000 аптек та медустанов по всій Україні...

Ще однією причиною різкого зростання кількості заборон саме у липні в Держлікслужбі пояснили рішенням Європейського агентства з лікарських засобів від 5 липня 2018 року щодо перевірки у Євросоюзі готових лікарських засобів на основі валсартану. (Цю речовину застосовують у препаратах від тиску; виготовлених китайською компанією «Жейзян Хуахай Фармасьютікал Ко., Лтд»). За інформацією виробника, цей препарат містить небезпечну домішку N-nitrosodimethylamine (NDMA), що може викликати злоякісні новоутворення. Тому Держлікслужба тимчасово заборонила реалізацію та застосування лікарських засобів, що вироблялися з використанням цієї субстанції. Переглянувши реєстр заборонених препаратів, Укрінформ побачив, що лише за 19 липня було заборонено майже два десятки препаратів, в основі яких був валсартан – “Комбісарт”, “Сакорд”, “Діокор”, “Діфорс”, “Тіара Тріо”. Тож схоже, це суттєво вплинуло на збільшення статистики щодо незадовільної якості медикаментів.

Не валсартаном єдиним…

Та все ж упродовж липня Держлікслужба застосовувала тимчасові “санкції” і щодо інших препаратів, не пов’язаних з валсартаном. Приміром, 9 липня щодо серії препарату від болю в горлі “Стрепсілс з ментолом та евкаліптом” виробника Реккітт Бенкизер Хелськер Інтернешнл Лімітед (Великобританія) через невідповідність вимогам щодо реєстрації препаратів. А 13 липня було заборонено препарат для лікування отруєнь "Ентеросгель ЕкстраКапс" українського виробника “Креома-Фарм” через непередбачені побічні реакції при застосуванні серії. (До речі, пасту “Ентеросгель” для перорального застосування того ж виробника було заборонено ще раніше – у травні цього року через завищений водневий показник "рН", про що надійшло повідомлення від Держлікслужби Одеської області).

Схоже, що мораторій на державні перевірки, який був покликаний забезпечити розвиток підприємництва, заторкнув дещо не ту сферу... Приміром, Укрінформ уже писав раніше, що поки діяв мораторій на перевірки дитячих таборів, там накопичилися понад 2,5 тисячі порушень з попередніх років. Те саме й з перевіркою якості ліків – як бачимо, запитань як до українських виробників, так і до іноземних, знайшлося чимало.

Юлія Горбань, Київ