А шахраям до дітей - зась!

А шахраям до дітей - зась!

Аналітика
Укрінформ
Всім недобросовісним закладам дитячого відпочинку і оздоровлення Мінсоцполітики невдовзі готує неприємні “сюрпризи”. Нехай начуваються

На сьогодні вже маємо кілька повідомлень про масові отруєння дітей у таборах відпочинку: "Поляна" у райцентрі Баришівка, “Славутич” у селі Циблі Переяслав-Хмельницького району (обидва Київської області) та оздоровчому таборі на території Старосамбірського району (Львівська область). Правоохоронні органи вже встановлюють обставини. Зі свого боку журналісти теж шукають відповіді на запитання, чому так сталося.

Вивчаючи систему державного нагляду у сфері дитячого відпочинку, ми з’ясували, що нині в Україні налічується 9745 дитячих закладів оздоровлення і відпочинку (інформація Держстату). Але мало хто знає, що вже рік працює Державний реєстр дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, в якому вказується, який заклад пройшов державну атестацію, а який ні, і відтак — не може надавати послуги дитячого відпочинку. Наразі реєстр пропонує інформацію про 734 заклади (інформація там постійно оновлюється).

Цікавий нюанс. У Реєстрі є табори, про які вказано, що вони атестацію взагалі не пройшли, але на практиці продовжують приймати дітей на відпочинок. Цей факт ми виявили випадково. В одній із граф побачили таке: в тому ж селі Циблі, що й злощасний “Славутич”, де серйозно постраждали діти, “прописаний” такий собі табір “Джерело надії”, який, за даними Реєстру, “не пройшов атестацію”. Кореспондент Укрінформу передзвонив туди під виглядом батька 9-річної дитини. Виявилось, що табір спокійнісінько собі функціонує!

Табір
Табір "Джерело надії" у Переяславі-Хмельницькому (Київська обл.) // Фото: http://djerelo-nadii.cci.camp

Неатестоване “Джерело надії”: беріть грошенята — для дитини місце знайдемо

На офіційній сторінці табору “Джерело надії” знаходимо оголошення про набір дітей і молоді віком від 6-ти до 17-ти років на липень/серпень поточного року. Телефонуємо за вказаними номерами. Слухавку підносить пані з приємним голосом:

- Добридень! Ви зателефонували в табір “Джерело надії”. Мене звуть Антоніна. Чим можу допомогти?

- Доброго дня! Скажіть, будь ласка, вільні місця ще є? Хочу свою 9-річну дочку відправити до вас на відпочинок.

- Так, є. Як щодо серпня? Це 5-й заїзд тривалістю в 21 день - з 9 по 30 серпня.

- Чудово, все підходить! Що потрібно робити?..

- Берете грошенята і їдете до нас в офіс, що по вулиці Щекавицька 2/8.

- А скільки взагалі грошей брати з собою? Чи потрібно щось іще, приміром, медична довідка?..

- Приїжджайте — поговоримо і про необхідні документи, і про вартість....

Розмова викликала у нас величезне здивування. І запитання, як узагалі можлива подібна правова ситуація?

Одразу телефонуємо до уповноважених осіб з Мінсоцполітики, а саме - до заступника директора Департаменту оздоровлення та санаторно-курортного лікування та відпочинку дітей Віктора Древаля. Укрінформ поставив чиновнику два питання:

1. На яких правових засадах функціонують неатестовані заклади дитячого відпочинку і оздоровлення?

2. Як здійснюється в цілому державний нагляд за діяльністю сфери дитячого відпочинку та оздоровлення?

Неатестовані знайшли лазівку в постанові Кабміну

Представник Мінсоцполітики пояснив, що відповідно до постанови Кабміну атестація дитячих “відпочинкових” закладів усіх форм власності проходить один раз на 5 років. Її здійснює спеціальна комісія з представників центральних органів та місцевої влади. За результатами атестації закладу присвоюється певна категорія: вища, перша, друга і “атестацію не пройдено” (щось на кшалт “зірковості” готелів. — Авт.). У разі, якщо табір виявить бажання підвищити свою категорійність, то може звернутися до атестаційної комісії тієї чи іншої області – в залежності, де територіально знаходиться – з проханням позапланової атестації. Однак атестацією все не закінчується. Щорічно всі дитячі заклади оздоровлення і відпочинку проходять так звану “прийомку”, яку здійснюють місцеві органи влади, включно з представниками Держпродспоживслужби, ДСНС, поліції тощо.

“Створюється комісія, яка досить прискіпливо перевіряє заклади на готовність до початку оздоровчого сезону – як у школах перед початком навчального року. “Прийомка” таборів відбувається за 10-15 днів до заїзду в них дітей. Все це робиться для того, щоб керівництво такого закладу встигло виправити виявлені комісією порушення”, – каже Віктор Древаль. За його словами, в умовах дії мораторію на перевірки бізнесу (Закон України від 03.11.2016 №1728-VIII “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. - Ред.) будь-які позапланові перевірки дозволялися лише тоді, коли в таборі ставалася надзвичайна подія. Утім, після того, як наприкінці минулого року Кабмін своєю постановою № 1104 виключив із мораторію сферу дитячого відпочинку та оздоровлення, перевірки почастішали.

Так, за даними Комітету ВР з питань сім’ї та молодіжної політики, впродовж минулого року під час перевірок фахівцями Державної служби надзвичайних ситуацій було виявлено більше 6 тисяч порушень, з яких  2,5 тис. порушень не усунуто протягом попередніх років. Найгірше виконувалися протипожежні заходи попередніх приписів у Тернопільській (95%), Київській (58,5%), Херсонській (53,6%), Одеській (49,9%) областях та м. Києві (47,8%). А за інформацією Держпродспоживслужби, яка провела близько 11 тис. обстежень у закладах оздоровлення та відпочинку, порушення вимог санітарного законодавства встановлено у 1983 закладах (35%).

“Сьогодні за виявлені і вчасно не усунуті порушення складають акти і приписи, а також накладають штрафні санкції. Зараз конкретно не можу сказати про результати поточного року. Але, повірте, проведено серйозну роботу, яка вже дає результати. В порівнянні з минулим роком ситуація набагато краща. Зараз Держпродспоживслужбою окремо готується звіт про кількість випадків отруєння в дитячих закладах відпочинку і оздоровлення за перше півріччя поточного року. Інформацію очікуємо з дня на день. Але, працюючи в міністерстві вже не перший рік, хочу запевнити, що динаміка дитячих отруєнь йде на зменшення (в телефоні було чутно, як спікер на тому кінці дроту тричі постукав по столі. – Авт.). Звичайно, проблему за один день не вирішиш, але ми над цим активно працюємо”, – каже пан Древаль.

До речі, слова спікера підтверджуються свіжою статистикою: станом на 25 травня 2018 року представники Держпродспоживслужби вже перевірили 5,5 тисячі установ. Порушення санітарних норм і правил були виявлені в 25% закладів.

Завдання — терміново навести порядок у регулюванні

Щодо закладів без атестації, то їх існування – це наслідок прогалин у нормативній базі, які наразі намагаються ліквідувати. ”Відповідно до постанови Кабміну “Про затвердження Порядку проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і присвоєння їм відповідних категорій”, коли під час проведення державної атестації виявлено, що результати діяльності закладу та/або умови організації процесу оздоровлення та відпочинку не відповідають державним соціальним стандартам оздоровлення та відпочинку дітей або можуть вплинути на безпеку та стан здоров’я дітей, то заклад визнається неатестованим і не може залучатися до роботи у цій сфері”, – переконує пан Древаль.

Але у згаданій постанові КМУ, за його словами, міститься один суттєвий недолік: там не прописано, а що, власне, буде, коли підприємці не виконуватимуть цю норму. “Щоб чіткіше окреслити відповідальність за невиконання цієї норми наразі готується проект змін до постанови, який вже проходить погодження в структурних підрозділах міністерства і центральних органах виконавчої влади. Скоро такого не буде, щоб табір працював, не маючи на те ніякого дозволу!” – запевняє чиновник.

Той факт, що держава намагається удосконалити регулювання сфери дитячого відпочинку, втішає. Виключення дитзакладів із мораторію перевірок бізнесу, наявність відкритої інформації у формі держреєстру – це вже більше, ніж просто щось.

Безпечний відпочинок: на що слід звертати увагу при виборі дитячого табору?

А поки цей процес триває, рекомендуємо звернути увагу на поради Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, який виділяє кілька обов’язкових критеріїв при виборі табору:

- чи охороняється територія,

- скільки років працює табір,

- хто входить до складу педагогів і вожатих,

- умови розміщення, медичне обслуговування, особливості харчування, питного режиму тощо.

Микола Кулеба, уповноважений президента з прав дитини
Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини

“Вся продукція, яка надходить на харчоблок дитячого табору, повинна мати супровідні документи, що засвідчують її якість та безпеку для дітей. До таких документів належать товарно-транспортна накладна, посвідчення якості, сертифікат відповідності. Є вимоги і до працівників дитячого табору: перед оформленням на роботу персонал повинен пройти обов'язковий медогляд і мати особисту медкнижку з допуском, яку ви маєте право вимагати. Особливу увагу батькам варто також звернути на стан корпусів і пожежну безпеку всього табору. В кожному літньому оздоровчому таборі повинен бути встановлений суворий протипожежний режим. З цією метою керівником об'єкта розробляється інструкція, яка визначає цілодобове чергування обслуговуючого персоналу без права сну в нічний час, порядок знеструмлення електрообладнання, огляду і закриття приміщень. На випадок відключення електроенергії, у обслуговуючого персоналу повинні бути електричні ліхтарики, не менше одного на кожного працівника чергового персоналу”, – каже пан Кулеба. 

Крім того, дитячий омбудсмен рекомендує звертати увагу на репутацію того чи іншого табору, читати відгуки батьків, які там вже були, знайти групи табору в соцмережах. Якщо табір тільки-но створений, ніхто там ще не відпочивав, то ніхто жодних гарантій безпеки, звісно, не дасть. "Уважно читайте всі документи, які вам надасть заклад, вивчайте менеджмент та рівень відповідальності табору...” – додав він. 

Від себе додамо: підготовка до дитячого відпочинку справа надто серйозна, щоб нею нехтувати. Звісно, відповідальність держави полягає в тому, щоб не допустити несумлінних підприємців до такої важливої сфери. І організувати увесь процес так, щоб унеможливити будь-які несподіванки через шкідливу дію поганого менеджменту чи “людського фактору”. Але ж і батьки мають оглядатися, в чиї руки вони вручають долю свої дитини.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-