"Кентаври" і новітні БМП: командувач розповів про переозброєння морської піхоти

У Морській піхоті України проходить переозброєння підрозділів новітніми бронетранспортерами БТР-70ДТ, вводяться танкові підрозділи та відбувається забезпечення підрозділів модернізованими БМП.

Про це заявив у інтерв’ю "Народній армії" командувач морської піхоти ВМС ЗС України генерал-майор Юрій Содоль.

"Поступово здійснюємо переозброєння підрозділів морської піхоти новітніми бронетранспортерами БТР-70ДТ. Для наших потреб будують два сучасні десантно-штурмові катери "Кентавр". Крім того, батальйон морської піхоти, що в Бердянську, отримає модернізовані БМП”, - сказав він.

Крім того, у 2017 році було завершено переозброєння танкового батальйону бригади морської піхоти танками Т-80 БВ. "Танк Т-80БВ на відміну від танка Т-64Б має поліпшені характеристики маневреності та швидкості. Тому їхня бойова ефективність цілком очевидна. Тепер опрацьовуємо пропозиції щодо введення танкових підрозділів і в інші частини морської піхоти",  - повідомив генерал.

Содоль також повідомив, що артилерія, яка також присутня в морській піхоті, виконує весь спектр вогневих завдань. "Особливу увагу приділено обороні морського узбережжя від вторгнення з моря. Для цього в нашому розпорядженні є різноманітні артилерійські системи, як ствольні, так і реактивні. Перспектива розвитку є, і вона полягатиме не лише в модернізації озброєння. Значні зусилля буде спрямовано на підвищення рівня професіоналізму особового складу, поліпшення злагодженості підрозділів", - заявив він.

За словами командувача, до кінця поточного року в підрозділи морської піхоти надійдуть протитанкові ракетні комплекси. "У нас уже зараз на озброєнні стоять снайперські гвинтівки нового зразка. До того ж підрозділи укомплектовано тепловізійними прицілами та модернізованою стрілецькою зброєю. Тож процес поповнення новим і модернізованим озброєнням та військовою технікою триває інтенсивно", - повідомив він.

Читайте також: Українська армія отримала модернізований літак-лабораторію Ан-26

Содоль також прокоментував, що нещодавно утворено  у Військово-Морських Силах ЗСУ  Командування морської піхоти — єдиний орган управління всіма частинами морської піхоти та берегової артилерії.  "Головна мета — створення мобільних, ефективних, боєздатних і добре оснащених підрозділів. Морська піхота має набути таких спроможностей, щоб гарантовано виконувати завдання щодо відсічі збройної агресії, швидкого розгортання військ (сил) із моря на суші, демонстрації сили та ведення самостійних активних бойових дій як на морі, так і на суходолі",  - сказав він.

Генерал додав, що Морська піхота може діяти "абсолютно автономно як окремий рід Збройних Сил, взаємодіючи з Військово-Морськими Силами та іншими збройними формуваннями".