Уряд визначив порядок створення та ліквідації наукових установ

Кабмін затвердив порядок утворення, реорганізації та ліквідації державних наукових установ, зокрема подвійного підпорядкування, які повністю або частково фінансуються з держбюджету, окрім установ НАН та галузевих академій.

Таке рішення прийнято на засіданні уряду 4 липня.

"Утворення, реорганізація чи ліквідація державних наукових установ має обов’язково погоджуватися з Кабінетом міністрів. Відповідне подання робить той ЦОВВ, який формує та реалізує державну політику у відповідній сфері. Він також має надати обгрунтування свого рішення", - йдеться у повідомленні.

Якщо наукова установа реорганізується або ліквідується, то обгрунтування обов’язково має бути доповнене гарантіями дотримання відповідно до трудового законодавства прав та інтересів працівників, які будуть вивільнені.

Читайте також: Кабмін врятує спадкоємця "Київнаукфільму" від банкрутства

Державна наукова установа вважається утвореною, реорганізованою чи ліквідованою з дня внесення відповідних даних про неї до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні створено Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок.