Ситник пояснив, чому НАБУ обережно використовує прослуховування СБУ

Національне антикорупційне бюро обережно підходить до використовування засобів прослуховування Служби безпеки під час своїх спецоперацій, аби уникнути зливу інформації.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформу директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

"Скажу відверто, ми дуже обережно підходимо до використання прослуховування СБУ. Ми бачимо: на "прослушку" не поставиш - шанс в операції є, а поставиш - шансу немає. Підрозділ "К" СБУ бачить усі наші заявки на прослуховування. І вони використовують цю обізнаність, щоб зашкодити нам у роботі", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи оговталося НАБУ після викриття СБУ у грудні минулого року частини агентурної мережі бюро, Ситник сказав: "Це був неприємний удар з боку підрозділу "К" СБУ. Я був би не щирим, коли б сказав, що це пройшло безслідно для НАБУ. Але якщо відверто, ми постійно чекаємо удару і намагаємося себе загартовувати. Останні два роки на НАБУ здійснилася ціла хвиля атак. І ми розуміємо, що у найближчому майбутньому це наша реальність".

Директор НАБУ вважає, що ризику зливу інформації можна уникнути у разі ухвалення Верховною Радою законопроекту, котрий надає бюро право на автономне прослуховування. 

"Цей законопроект схвалений Комітетом з питань запобігання і протидії корупції і уже півтора року лежить у парламенті. Депутати бояться його ухвалювати. Якщо в частині Антикорупційного суду іще можна бути обережним оптимістом, то в частині прослуховування - це нереально. Тому ми змушені працювати з урахуванням можливого зливу інформації", - зазначив він.

Читайте також: Луценко і Ситник не знайшли криміналу на плівках з кабінету Холодницького

Як повідомлялося, у грудні 2017 року директор НАБУ звинуватив СБУ і ГПУ у втручанні у спецоперацію бюро з викриття корупції у Державній міграційній службі. Ситник заявив, що через обшуки у конспіративних приміщеннях НАБУ було зірвано всі спецоперації, які здійснювалися підрозділом офіцерів під прикриттям.

У заяві відомства йшлося, що працівники СБУ незаконно затримали агента НАБУ, який документував один "з епізодів за участю першого заступника голови Державної міграційної служби України".

Водночас у ДМС заявили про затримання "агента" НАБУ під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій. Сама чиновниця ДМС заперечує вимагання хабара в агента НАБУ. Згодом Пімахова написала заяву про звільнення.