Акція проти Прилєпіна в Парижі: учасники почубилися з охороною

Фото, відео

На книжковому салоні в Парижі українці провели акцію протесту проти анексії Криму та заходу російського письменника Захара Прилєпіна, наголошуючи на його участі у бойових діях на боці "ДНР" та викривленні фактів у його книзі про події на Донбасі.

Акція українських активістів відбувалася під час презентації цієї книги, тоді ж сталася сутичка українських активістів з охороною, яка протидіяла проведенню акціі протесту та забирала в активістів плакати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми виставили плакати, щоб, по-перше, нагадати, що Крим належить Україні та був анексований Росією, і це сталося чотири роки тому 18 березня. По-друге, ми виступали проти Захара Прилєпіна, його участі у міжнародному книжковому салоні в Парижі, що є абсолютним абсурдом. Це присутність тут терориста, який воював проти українських солдатів на українській території», - повідомила Укрінформу одна з активісток.

«Це обурило найбільше - до Франції, де проходить найзначніший салон книги в Європі, приїхав вбивця, людина, яка всім розповідає, як він формував загони вбивць, які приїжджають в Україну. І сьогодні Росія, яка є почесним гостем салону, вона представляє вбивцю і книги вбивці на своєму стенді. Це нас дуже зачепило, тому ми прийшли і представили свою позицію», - пояснила агентству ще одна представниця української громади, яка брала участь у протесті.

Читайте також: СБУ завела справу на "політрука" Прилєпіна

Українські активісти повідомили, що охоронці агресивно відреагували на їхню акцію.

«Не знаємо, з чийого боку були ці охоронці – скоріше за все, з боку російської сторони, хоч вони і сказали, що вони французи, але дехто з них розмовляв російською мовою», - вказали представники української спільноти у Франції.

«На акції протесту, яку було проведено 17 березня, нам вдалося поставити Захару Прилєпіну критичні запитання. Зокрема, одна активістка запитала про те, чи збирається він написати книжку про свою власну діяльність, яку потім можна було б представити Гаазькому трибуналу. Інша активістка взагалі сказала, що не має питань до Прилєпіна, бо його має допитувати прокурор. А вже 18 березня він представляв книжку про Донбас, і всі знали, що захід буде контраверсійним, - прийшли представники ультраправих сил у Франції, які також виконували роль охоронців», - повідомив один з активістів.

Читайте також: Активісти провели акцію проти участі Прилєпіна у Паризькому книжковому салоні

Охоронці спочатку забрали з рук активістів плакати, коли ж ті витягнули нові, то вступили з ними у словесну суперечку. Пересічні французи зупинялися і висловлювали своє обурення тим, що на території салону не дозволяють вільно висловитися. «Франція -  демократична країна, й кожен має право казати те, що думає. Це вам не Росія,», - вказували охоронцям відвідувачі салону та українські активісти.

Як відомо, 17 березня українські активісти провели акцію протесту проти участі російського письменника Прилєпіна у Паризькому книжковому салоні, вказавши на його участь у бойових діях на сході України на боці так званої ДНР та викривлення фактів у його книзі про події на Донбасі.

Фото: Ольга Будник