Антикорупційне бюро закликає Раду скасувати зміни до КПК

Національне антикорупційне бюро закликає Верховну Раду скасувати зміни до КПК, які паралізують роботу правоохоронних органів.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті НАБУ.

Законопроект №7547 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства" передбачає скасування поправок до статей 132, 184, 219, 234, 242-244, 303 КПК України, які, у разі набрання чинності, могли б паралізувати роботу усієї правоохоронної системи держави, зазначають у НАБУ.

Законопроект передбачає повернення чинної редакції КПК, відповідно до якої слідчий може звертатися з клопотаннями про обрання запобіжного заходу, арешт майна чи відсторонення підозрюваного від посади до суду за місцем розташування органу досудового розслідування. Також проект закону №7547 скасовує внесені зміни до порядку призначення та проведення експертизи (статті 242-244 КПК). Крім того, документ пропонує залишити чинну редакцію ст. 303, 305, 307, 309 КПК, які передбачають  повноваження судді скасовувати повідомлення про підозру та статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

Водночас у НАБУ звертають увагу депутатів, що обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до шести місяців із моменту внесення відомостей до ЄРДР є загрозою для роботи правоохоронних органів. У відомстві зазначають, що розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни  неможливе.

Читайте також: БПП підтримає зміни до КПК, за винятком норм, що нівелюють "Маски-стоп"

Як повідомлялося, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК  через три місяці після набуття чинності цього закону.

1 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до КПК до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 7547 щодо внесення змін до КПК, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня.