У світовому рейтингу подолання корупції Україна посіла 130 місце - Тransparency

Оновлено

У всесвітньому рейтингу "Індекс сприйняття корупції" за 2017 рік Україна здобула 30 балів зі 100 можливих і посіла 130 місце зі 180 країн.

Відповідні дані озвучив виконавчий директор "Тransparency International Україна" Ярослав Юрчишин під час презентації рейтингу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, за минулий рік Україна набрала лише один бал в рейтингу сприйняття корупції й отримала 30 зі 100 можливих балів. Водночас він нагадав, що минулого року Україна посідала 131 місце зі 176 країн й мала 29 балів.

"Завдяки тому, що в нас почали потрапляти в суд справи по ТОП-корупціонерах, що ми все більше використовуємо ефективні механізми бізнесу і держави, Україна отримала бал. Здавалося, це - позитив, але минулого року ми набрали два. А для того, щоб увірватися у середовище країн Європейського Союзу за показниками, нам треба набирати мінімум три в рік", - розповів Юрчишин.

Разом з тим він поінформував, що до ТОП-5 країн, у яких найнижчий рівень корупції, увійшли Нова Зеландія (89 балів), Данія (88 балів), Норвегія, Фінляндія, Швейцарія (по 86 балів).

Читайте також: ГПУ хоче прописати у законі тюремний термін для чиновників-корупціонерів

Найбільш корупційними країнами в 2017 році, за даними експерта, визнано Сирію, Південний Судан та Сомалі.

Юрчишин також зауважив, що Росія отримала 29 балів, Молдова - 31 бал, Білорусь - 44, Грузія - 56 балів, Польща - 60 балів.

Експерт додав, що згідно з правилами оцінюваннями нуль балів означає тотальну корупцію, а 100 балів - держава не має корупції взагалі.