Перехід на "цифру": Нацрада погодила два акти Кабміну

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула і погодила без зауважень два акти Кабінету міністрів щодо припинення використання в Україні аналогового сигналу мовлення.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 15 лютого на засіданні розглянула і погодила без зауважень проект постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України", а також проект розпорядження Кабінету міністрів України "Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, у яких шляхом наземного ефірного аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України, в тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення", - йдеться у повідомленні.

Так, проектом постанови Кабінету міністрів, розробленим Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, пропонується у Плані використання радіочастотного ресурсу України зазначити, що строк припинення використання радіотехнології аналогового телевізійного мовлення – 30 березня 2018 року, за винятком територій з особливим режимом мовлення – певних адміністративно-територіальних одиниць, перелік яких визначається Міністерством інформаційної політики", - йдеться у повідомленні.

Проект розпорядження Кабміну розроблено Мінінформполітики. Ним пропонується до переліку адміністративно-територіальних одиниць, на яких може здійснюватися аналогове мовлення після його вимкнення на всій території України, внести Донецьку і Луганську області, а також окремі райони Херсонської області.

Рішення Національної ради про погодження зазначених проектів документів буде надіслано до їх розробників.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 18 січня схвалила проект плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення.

Згідно з документом, у лютому 2018 року Нацрада має ухвалити окреме рішення про перехід від аналогового до цифрового мовлення щодо першої області та країни в цілому.

Припинення роботи діючих аналогових РЕЗ у першій області запланований на березень 2018 року. Яка саме область стане пілотною, визначатиме міжвідомча група при Кабінеті міністрів. Нині Нацрада запропонувала 5 областей - це Волинська, Одеська, Житомирська, Київська та Кіровоградська. Процес вимкнення аналогу має відбуватися за активної підтримки місцевої влади, тому дуже важливо, щоб місцева влада була у цьому процесі союзником.

Читайте також: Експерт вважає, що перехід на "цифру" знову можуть відкласти

Припинення аналогового мовлення в Україні очікується у червні 2018 року.

На першому і другому етапі вимкнення аналогового сигналу в Україні далі мовитимуть в аналозі "UA: Перший", місцеві мовники, аналогові канали у певних проблемних населених пунктах, де ТОВ "Зеонбуд" має добудувати багатоканальну мережу МХ-1 (наразі попередньо узгоджена позиція щодо 47 населених пунктів), а також аналогові канали в зоні проведення АТО і в деяких прикордонних районах, які будуть визначені Міністерством інформаційної політики.

Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у січні – червні 2019 року.

Вимкнення аналогових РЕЗ на території проведення АТО відбуватиметься відповідно до окремого рішення Кабінету міністрів.