В Укрінформі розпочав роботу тренінг із безпеки журналістів

Триденний тренінг для працівників сектору цивільної безпеки з питань свободи слова та безпеки журналістів розпочав свою роботу в Укрінформі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у ньому візьмуть 29 учасників.

Під час відкриття заходу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що в наш непростий час інформаційний вимір набуває дійсно важливого значення.

«Мені видається, професія журналіста є надзвичайно важливою саме з точки зору формування правильної, правдивої картини життя», -  зазначила Джапарова. 

Вона наголосила, що місією Міністерства інформаційної політики від самого початку його створення є захист журналістів і права на професію.

Водночас голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко зауважив, що у питанні захисту прав журналістів НСЖУ розраховує на партнерство в першу чергу з Національною поліцією.

«Є дуже багато моментів, над якими нам треба спільно працювати і давати сигнал щирого партнерства.  Хочу навести приклади розслідування справ часів Євромайдану. На жаль, тогочасні правоохоронці зловживали силою і ми в першу чергу для себе фіксуємо питання несправедливого застосування сили до журналістів, які були на  майданах в Києві та регіонах. За нашими даними, 271 журналіст  - іноземний і український  - постраждав від фізичної агресії в часи Євромайдану», -  розповів Томіленко.

Він також нагадав про штурм Святошинського районного суду Києва, внаслідок якого постраждали 3 журналісти. 

Томіленко висловив сподівання, що протягом трьох днів, які триватиме тренінг, його учасники зможуть на прикладах з'ясувати механізм вирішення подібних ситуацій та поведінки в них.

Згідно з програмою тренінгу, учасники вивчатимуть, чому важливо забезпечувати безпеку журналістів, тактичні аспекти захисту журналістів під час масових заходів, ризики у роботі жінок журналістів, приклад кодексів поведінки працівників правоохоронних органів стосовно взаємодії з журналістами, тощо.

Читайте також: На Житомирщині провели тренінг зі створення інклюзивних ресурсних центрів у ОТГ

Тренінг організований Секретаріатом ЮНЕСКО спільно з Консультативною місією ЄС України, Міністерством закордонних справ України, Міністерством інформаційної політики України,  Міністерством внутрішніх справ України, Національною спілкою журналістів України.