Рада закріпила на законодавчому рівні поняття «спортивна зброя»

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Закону України "Про фізичну культуру і спорт", розроблений Міністерством молоді та спорту, і на законодавчому рівні визначила поняття «спортивна зброя».

За прийняття відповідного законопроекту №6120 в цілому проголосувало 238 депутатів, при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект було розроблено на виконання пункту 5 протокольного рішення Організаційного комітету з підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх, Всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи під головуванням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана  від 27 травня 2016 року.

Читайте також: У Буковелі побудують спорткомплекс для біатлону та інших видів спорту

Депутати прийняли закон з урахуванням пропозиції комітету і визначили, що ''спортивна зброя — це сертифікована в установленому законодавством порядку вогнепальна (крім бойової) чи пневматична стрілецька, вихолощена (охолощена) та холодна зброя, що призначена виключно для ураження цілей під час проведення спортивних заходів, параметри і характеристики якої зафіксовано в правилах спортивних змагань з видів спорту, визнаних в Україні''.

Окрім того, депутати доповнили новою частиною статтю 48 Закону і встановили, що придбання, зберігання, перевезення і використання спортивної зброї, боєприпасів до неї, утримання стрілецьких тирів, стрільбищ та стендів здійснюються відповідно до законодавства суб’єктами сфери фізичної культури і спорту, що розвивають види спорту, визнані в Україні, правила змагань яких передбачають використання спортсменами вогнепальної (крім бойової) чи пневматичної, стрілецької, вихолощеної (охолощеної) та холодної зброї.

Читайте також: Lifecell забезпечить зв'язок українських паралімпійців на Іграх-2018 у Пхьончхані

Під час обговорення законопроекту президент Національного параолімпійського комітету Валерій Сушкевич закликав депутатів підтримати законопроект через існування загрози зриву участі українських команд на змаганнях в Кореї.

«Через місяців півтора ви будете дивитись в Кореї як дві команди - олімпійська і параолімпійська - будуть виборювати перемогу України у світовому спорті... На сьогоднішній день закону про використання, перевезення і зберігання зброї спортивної немає. Зараз під загрозою виступ наших двох команд», - підкреслив Сушкевич.

Нагадаємо: Україна - єдина в Європі країна, яка за весь час своєї незалежності продовжує жити без збройового законодавства взагалі. Обіг цівільної зброї в країні регламентує лише внутнішній міліцейський наказ №622 від 21.08.98, що є безпрецедентним випадком.

Читайте також: Луценко не вбачає порушення законів у нагородженні цивільних зброєю

Спроби змінити ситуацію й надати право українцям володіти короткоствольною вогнепальною зброєю, яке внутнішня інструкція 622 не передбачає, були у 2014 році. Тоді до ВР було подано проект закону Закону про цивільну зброю і боєприпаси, однак з тих пір він продовжує припадати пилом у комітетах, оскільки будь-якого бажання нарешті вирішити законодавчу колізію, яка склалась у нашій державі, у нардепів немає.

Тим часом силові відомства активно роздають нагородні одиниці зброї для нардепів та своїх наближених людей, про що неодноразово писали ЗМІ.