Скандальний "мандарин": Мін'юст віддав на аудит папери, по які приходило НАБУ

Усі документи у справі виконання рішення Європейського суду з прав людини щодо позову ТОВ "Золотий мандарин ойл" пройдуть аудит правозахисних організацій.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Бернацька, інформує прес-служба Мін'юсту.

"Після незаконних обшуків у Міністерстві юстиції у справі щодо виконання рішення ЄСПЛ у ЗМІ було дуже багато неправдивих заяв щодо цієї справи. Протягом тижня ми спростували кожну з цих заяв, проаналізували всі документи, підняли всі матеріали. Виявилося, що  жоден із оригіналів ніколи не був знищений, всі вони є в справі, в ЄСПЛ та в електронній системі.  Для того, щоб підтвердити ці слова і не робити голослівні заяви, ми зробили два пакети документів і вчора передали їх копії Харківській правозахисній групі і Гельсінській спілці з прав людини, тобто експертам-правозахисникам, які роками займаються представленням інтересів громадян в ЄСПЛ, для того, щоб вони зробили незалежний аудит і оцінку цих матеріалів і фактів", - розповіла Бернацька.

Вона висловила подяку правозахисникам за те, що вони погодилися зробити незалежну експертизу і надати свої висновки.

"На жаль, сьогодні досить багато політики і досить мало права в заявах деяких державних органів. Ми довіряємо лише фактам і документам. Пропонуємо нашим колегам робити те саме", - зауважила перший заступник міністра юстиції.

Читайте також: Мін’юст розповів деталі справи, яка могла спричинити обшуки НАБУ

Крім того, Бернацька повідомила, що Мін'юст продовжує захищати свої інтереси і свої порушувані права в судових інстанціях. Зокрема, наголосила вона, розпочато кримінальне провадження щодо незаконного обшуку у відомстві.

"Ми звернулися до Генеральної прокуратури із заявою  щодо неправосудного рішення пана Бобровника з приводу ухвали, якою він намагається вилучити  в Мін'юсті всі документи з 2013 року по всіх рішеннях ЄСПЛ, наших регресних позовах, міждержавних заявах, що може становити загрозу національній безпеці і взагалі виконанню всіх рішень ЄСПЛ, які виграли наші громадяни в Страсбурзі", -  зазначила Бернацька.

Вона наголосила, що Мін'юст у подальшому готовий до повної співпраці з Антикорупційним бюро у справі ТОВ "Золотий Мандарин Ойл" та може надати всі необхідні документи, аби розслідування було завершено якомога скоріше і справу було закрито.

На сайті Мін'юсту також вказані посилання на листи до  директора  Харківської правозахисної групи Захарова Є.Ю. та виконавчому директору Української Гельсінської спілки з прав людини О.Павліченка.

Окрім того, розміщено посилання на відеокоментар першого заступника міністра юстиції Наталії Бернацької.

Як повідомляв Укрінформ, 8 грудня працівники НАБУ прийшли з обшуком до будівлі Міністерства юстиції. У відомстві назвали дії детективів незаконними та звернулися до генпрокурора із заявою про злочин. ГПУ відкрила провадження за цим фактом.

Водночас керівник підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Олександр Карєєв у відеокоментарі на сайті НАБУ заявив, що обшук у Міністерстві юстиції проводився у рамках справи щодо можливої незаконної розтрати 54 млн гривень.

Читайте також: НАБУ заявляє, що обшук у Мін’юсті пов'язаний з розтратою 54 мільйонів

Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька заявила на брифінгу, що обшуки могли бути пов'язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини, зокрема у справі, яка стосується компанії "Золотий мандарин ойл". У 2000-х роках компанія звернулася до національного суду, намагаючись повернути мазут, який віддала на зберігання до компанії Київенерго. "Золотий мандарин ойл" виграв суд, але Київенерго на той час входило до паливно-енергетичного комплексу, на який поширюється мораторій уряду, тобто щодо компанії рішення суду не можна було виконувати.

Тоді компанія "Золотий мандарин ойл" звернулася до ЄСПЛ у 2009 та перемогла, в результаті чого отримала відшкодування з держбюджету.

Уже після цього Київенерго приватизувала компанія ДТЕК, що належить бізнесмену Рінату Ахметову. У цьому зв'язку Мін'юcт подав до суду на Київенерго, щоб повернути до державного бюджету гроші, які Держава Україна колись виплатила "Золотому мандарину ойл".