Україна ніколи не забуде подвиг ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС - Гройсман

Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС були б більшими, якби не героїчний і самовідданий подвиг ліквідаторів, які боролися з вибухом починаючи з перших годин.

На цьому наголосив у зверненні Прем'єр-міністр Володимир Гройсман з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, повідомляє Урядовий портал.

"Вибух на Чорнобильській АЕС у квітні 1986 р. став трагедією світового масштабу, яка випала насамперед на долю України і наслідки якої відчуваються і сьогодні. Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС були б ще більшими, якби не героїчний і самовідданий подвиг ліквідаторів, які боролися з вибухом починаючи з перших годин", - наголосив Гройсман.

За його словами, саме вони першими почали боротися з лихом ціною власного життя і здоров'я, "коли всіх ризиків і масштабів аварії ще ніхто не уявляв, а комуністичний режим їх намагався приховувати від громадськості". 

"Це епохальний подвиг людей, які опинилися з техногенною катастрофою віч-на-віч, які мужньо вистояли, щоб зупинити поширення цього лиха", - підкреслив Прем'єр.

Він побажав ліквідаторам аварії на ЧАЕС міцного здоров'я і довголіття, мирного неба над головою, добробуту та людської вдячності за мужні діяння, і запевнив, що Україна ніколи не забуде цей героїчний подвиг.

Читайте також: В Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. День встановлений в Україні згідно з Указом Президента від 10 листопада 2006 року на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.