Мін’юст розповів деталі справи, яка могла спричинити обшуки НАБУ

Міністерство юстиції називає законною виплату 54 мільйонів гривень київській компанії «Золотий мандарин ойл» за рішенням Європейського суду з прав людини.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

«Мін'юст врегулював суперечку і ЄСПЛ присудив виконати тільки рішення національного суду, яке довго не виконувалося. Тобто - сплатити 54 млн грн. Таким чином в результаті правильної юридичної позиції будо зекономлено 150 млн грн для бюджету», - заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька.

Як вона пояснила, мова йде про борг Київенерго, яке за часів колишньої влади перебувала в списку компаній, які були під мораторієм щодо виконання стосовно них рішень судів, тож вищезазначене рішення суду не виконувалося. Через це компанія «Золотий мандарин ойл» звернулася до Європейського суду з прав людини з позовом щодо виплати на їхню користь 54 млн грн за рішенням суду і ще 150 млн грн компенсації.

Згідно з повідомленням Мін'юсту, після того, як в 2017 році 100% акцій «Київенерго» перейшло у власність компанії «ДТЕК», Міністерство юстиції направило регресний позов проти «Київенерго» з вимогою відшкодувати сплачені за вимогою ЄСПЛ кошти до державного бюджету України.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 8 грудня працівники НАБУ прийшли з обшуком до будівлі Міністерства юстиції. У відомстві назвали дії детективів незаконними та звернулися до генпрокурора з заявою про злочин. ГПУ відкрила провадження за цим фактом.

Читайте також: НАБУ заперечує вилучення в Мін’юсті документів щодо “Роснефти”

Водночас керівник підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Олександр Карєєв у відеокоментарі на сайті НАБУ заявив, що обшук у Міністерстві юстиції проводився у рамках справи щодо можливої незаконної розтрати 54 млн гривень.

Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька заявила на брифінгу, що обшуки могли бути пов'язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини, зокрема у справі, яка стосується компанії "Золотий мандарин". У 2000-х роках компанія звернулася до національного суду, намагаючись повернути мазут, який віддала на зберігання до компанії "Київенерго". Суд "Золотий мандарин" виграв, але "Київенерго" на той час входило до Паливно-енергетичного комплексу, на який поширюється мораторій уряду, тобто щодо компанії рішення суду не можна було виконувати.

Тоді компанія "Золотий мандарин" звернулася до ЄСПЛ у 2009 та перемогла, в результаті чого їм повернули гроші.

Уже після цього "Київенерго" приватизувала компанія ДТЕК, що належить бізнесмену Рінату Ахметову. У цьому зв'язку Мін'юcт подав до суду на "Київенерго", щоб повернути до державного бюджету гроші, які компанія колись виплатила "Золотому мандарину".