Міністри узгодили позиції з вивчення болгарської мови у школах України

Міністри освіти і науки України та Болгарії Лілія Гриневич та Касимір Валчев провели сьогодні в Одесі обговорення логіки імплементації ст.7 Закону України "Про освіту".

Глави відомств провели зустріч в Одеській загальноосвітній школі №31 і зробили відповідні заяви за підсумками перемовин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На зустрічі з паном міністром ми обговорили перспективи майбутньої українсько-болгарської співпраці у сфері вивчення болгарської мови представниками болгарської громади в Україні та можливості навчатися цією мовою, поки діти в початковій школі вчать українську мову. А потім вивчати частину предметів болгарською мовою, а частину - державною мовою з тим, щоб мати змогу повноцінно опанувати державну мову", - зазначила Гриневич.

Крім того, існує модель, коли дітям болгарської громади можна вивчати рідну болгарську мову. Така модель може застосуватися в частині шкіл, де навчаються представники цієї громади. "Сподіваюся, що наша співпраця буде тіснішою також у сенсі реформування освіти. Оскільки ми також працюємо над запровадження нової української школи, і нам цікава будь-яка співпраця, в якій можемо бути обопільно корисними", - зазначила міністр.

Читайте також: Мовне питання: висновок Венеційської комісії очікується 11 грудня – Гриневич

У свою чергу, міністр Валчев наголосив, що "перед тим, як прибути в Україну, отримав запевнення в тому, що новий закон не буде перешкоджати вивченню в Україні болгарської мови. Сьогоднішні перемовини були присвячені розгортанню мережі закладів і поглибленню вивчення болгарської мови, а не тільки її вивченню".

На зустрічі в школі №31, де сьогодні відкрили лінгафонний кабінет вивчення болгарської мови, були також присутні голова Одеської облдерждміністрації Максим Степанов та народний депутат України Антон Кіссе.