29 вересня: народний календар і астровісник

Сьогодні Єфимії-Пташиної кісточки; гадання по «ніжці Буша» і чи варто сьогодні стригтися. 

Сьогодні Церква вшановує великомученицю Євфимію всехвальну, яка жила на межі ІІІ-ІV століть у Халкідоні (нині це район сучасного Стамбула). Вона походила з християнської сім’ї, була молода і вродлива. Якось місцевий правитель наказав зібратися всім містянам задля святкування на честь бога Марса. Місцева християнська громада відмовилась брати участь в урочистостях, за що всіх вірян було кинуто до в’язниці. Потрапила в катівню і Євфимія. Спочатку її вмовляли зректися Христа, а потім закрили у клітці з хижаками. Утім, звірі не чіпали дівчину. Лише ведмедиця трохи поранила мученицю. Саме в цю мить Євфимія почула з неба голос і віддала Богові душу. За декілька хвилин по смерті святої почався потужний землетрус і язичницький храм було вщент зруйновано.  

На сьогоднішній день існували такі прикмети: якщо на Єфимію тепло і сухо – зима буде пізньою і доволі м’якою. Коли ж Єфимія холодна – відповідно і зима буде ранньою і холодною. А ще на Єфимію гадали на майбутню зиму в досить незвичний, як на нинішній погляд, спосіб: різали гуску, курку або качку і дивилися: коли птиця за літо нагуляла чимало жиру – зима буде сувора, якщо ж м’ясо пісне – теплою. Власне звідси й чудернацьке прізвисько святої великомучениці – «Пташина кісточка». Зараз дивись не дивись на уніфіковану «Нашу Рябу», яка наче рідна сестра «ніжки Буша» – нічогісінько цікавого там не побачиш.

Іменинники сьогодні Єфимія, Олексій, Григорій, Сергій, Віктор і знову Людмила.

Сьогодні 9-ий і 10-ий місячні дні. День преображення внутрішньої природи. Негативна енергетика щосили намагатиметься якщо й не суттєво зашкодити, то хоча б збити з пантелику, напакостити, але всі її зловісні наміри будуть знівельовані. Будь-яке перевантаження сьогодні не бажане. Дуже добре навчатися і здавати екзамени. Сприятливий день для налагодження ділових відносин, примирення, залагодження сімейних конфліктів, зустрічей з родичами. Для подорожей і початку відрядження час невдалий, так само, як і для походу в перукарню. Зістрижете все не тільки погане, але й хороше.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1881 році: -2,9; а найтеплішим у 1900 – +28,8.