"Прорив Саакашвілі", зупинка метро та нечисть у центрі Києва

Фото тижня

Події семи днів, що минули, – в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.

Фото: Юлія Овсяннікова

"Прорив Саакашвілі": цього тижня українці мали змогу спостерігати в прямому ефірі за тим, як до України прибував екс-очільник Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі. Понад двогодинне затримання поїзда "Інтерсіті" з польського Перемишля через те, що від Саакашвілі як особи "без дозволу на в'їзд в Україну" вимагали залишити потяг, зміна політиком маршруту свого прямування, табори прихильників і противників на міжнародних пунктах пропуску, "прорив" разом із кількома нардепами держкордону в пункті пропуску "Шегині", процедура вручення протоколу про незаконний перетин українського кордону під львівським готелем – ось синопсис першої частини цього поверення.

Фото: Юрій Рильчук

Нацполіція відкрила провадження щодо прориву держкордону за статтями про незаконне переправлення через державний кордон України, опір правоохоронцям і хуліганство. На фото – правоохоронці на території пункту пропуску "Шегині".

Фото: Євген Любімов

Тим часом центром Києва пройшов "Марш нечисті в мантіях". Учасники акції в суддівському чорному одязі й масках вимагали від Вищої ради правосуддя "відсіяти 30 недоброчесних кандидатів до нового Верховного суду".

Фото: Данііл Шамкін

Не менш візуально радикальну форму протесту обрали й активісти, що виступають проти будівництва торгового центру біля станції метро "Лісова" в Києві. На проїжджій частині вони встановили шибениці для "корупції та олігархії".

Фото: Володимир Тарасов

Також у столиці на Майдані Незалежності відбувся мітинг на підтримку політв'язня, заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. 11 вересня в окупованому Криму так званий Верховний суд оголосив йому вирок – вісім років позбавлення волі в колонії загального режиму. Окупанти обвинуватили Ахтема Чийгоза в "організації масових заворушень" під час мітингу за територіальну цілісність України від 26 лютого 2014 року.

Фото: Ольга Танасійчук

Переконлива перемога: український боксер Олександр Усик захистив свій чемпіонський титул за версією WBO і вийшов до півфіналу World Boxing Super Series, перемігши технічним нокаутом в 10-му раунді німця Марко Хука.

Фото: Павло Багмут

Успіх Усика в Берліні став своєрідним подарунком до українського Дня фізичної культури і спорту. Святкували його в різних містах нашої країни з немалим розмахом. Так, на столичній Оболонській набережній вчилися бути олімпійцями: тут відбулася акція "Олімпійський урок-2017". На учасників заходу чекала розминка з олімпійцями, олімпійський квест, майстер-класи на різноманітних спортивних майданчиках, де кожен охочий міг випробувати свої сили у понад 40 видах спорту, отримати олімпійські подарунки та багато сюрпризів.

Фото: Ніна Ляшонок

А тим часом 777 одеських поціновувачів спорту одночасно стали в планку, встановивши національний рекорд. Виконували цю силову вправу біля пам’ятника Дюку протягом 10 секунд.

Фото: Станіслав Михайлов

Мали справу з рекордами й у Сєвєродонецьку на Луганщині. У четвер, 14 вересня, на головній площі міста розгорнули найбільший у світі прапор України. Його розмір – 60 на 40 метрів. Величезний стяг створили близько п’яти років тому. Протягом цього періоду він постійно мандрував містами й країнами.

Фото: Євген Любімов

Понеділок, 11 вересня, став незабутнім для киян, які користуються синьою гілкою метро. Через задимлення на перегоні між станціями "Контрактова площа" та "Тараса Шевченка" в годину пік сталися збої у русі потягів. Одні пасажири чекали, поки поїзд рушить, у вагонах на перегонах між станціями, інші – на платформах. НП спричинила транспортний колапс у центрі міста.

Фото: Владислав Мусієнко

Початок осені – час численних днів народжень українських міст. Happy Birhtday і многая літа на свою адресу вже почули Вінниця, Житомир, Миколаїв, Дніпро, Маріуполь. У Вінниці гуляли за участю перших осіб держави, розгорнули десятки локацій у центрі міста, відкривали нові туристичні атракції, підспівували й підтанцьовували на святковому вечірньому концерті (на фото).

Фото: Олександр Лапін

Вправлялися й у креативності. Так, у фудзоні можна було спробувати хот-доги, сосиски-гриль для яких готувалися на печі під капотом "Запорожця".

Фото: Микола М'якшиков

Майже Бразилія: а у Дніпрі з нагоди Дня міста вперше відбулася костюмована хода, участь в якій взяло понад 7 тисяч людей. Люди в карнавальних костюмах пройшли від центру міста до Фестивального причалу на набережній, де утворили величезний напис "I love Dnipro".

Фото: Микола М'якшиков

Крім того, на березі місцевої річки Самара влаштували колоритні забави в межах патріотичного фестивалю "Самар-Дніпро-Фест". Його "родзинкою", зокрема, стала масштабна реконструкція: козаки XVIII століття продемонстрували всю міць і видовищність баталій тих часів (на фото). До такої ж справи взялися й середньовічні лицарі XVI століття.

Фото: Павло Багмут

Поки в Маріуполі на Донеччині шаленіли під звуки заключного концерту Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики "Червона рута",

Фото: Ігор Ткаченко

у Черкасах випускали пару під час третього щорічного спортивно-благодійного фестивалю Cherity fest на території міського парку "Сосновий бір". ІТ-шники традиційно змагалися за звання найспортивнішої ІТ-компанії міста, а черкащани долучалися до благодійності, збираючи кошти на облаштування пішохідних переходів для людей із вадами зору.

Фото: Ніна Ляшонок

Трансформуючи реальність: а ось в Одесі на фестиваль з'їхалися мейкери, винахідники, мрійники – ті, хто створює власний продукт або ж планує взятися за цю справу. Odesa Mini Maker Faire відбувся в Музеї морського флоту України, вхід до якого "охороняв" одеський дідусь Бамблі (головного транссформера) – чотириметровий Укробот, створений із двох "Запорожців". Автор скульптури – одеський художник Олександр Мілов.

Фото: Руслан Тарасов

У Києві ж тим часом раділи новобранці Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Двісті першокурсників в урочистій обстановці склали присягу на вірність українському народові.

Фото: Михайло Марків

А рятувальники готуються відзначати своє професійне свято. З цієї нагоди провели видовищні планові спеціальні навчання "Київське море-2017": продемонстрували, на що здатні пошуково-рятувальні сили під час рятувальної операції на водному об'єкті.

Фото: Олена Худякова

Новинки сезону: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка представив прем'єру п'єси Педро Кальдерона "Життя - це сон" у постановці Андрія Приходька, що стала першопрочитанням твору на українській сцені. 

Фото: Олена Худякова

Нову програму – "Supermen на арені" – презентували й у Національному цирку України. Організатори пообіцяли відправити глядачів у світ супергероїв.

Також пропонуємо переглянути ще кілька яскравих кадрів тижня, що минає.

Фото: Дмитро Смольєнко

Під час церемонії нагородження орденом "Народний Герой України" в Запоріжжі.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Шаленство від успіху: півзахисник ФК "Шахтар" Бернард (ліворуч) і півзахисник ФК "Шахтар" Фреда Тайсон радіють перемозі над ФК "Зоря" (Луганськ) із рахунком 3:1 у матчі 8-го туру чемпіонату України з футболу серед команд Прем'єр-ліги.

Фото: Михайло Марків

Шкільні забави: учні Бучанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів N3, що на Київщині.

Фото: Ольга Танасійчук

На виставці сучасного мистецтва Berlin Art Week 2017 у Німеччині.