Без'язиков у "ДНР" мав два службові кабінети і 10 підлеглих - прокурор

Полковник Збройних сил України Іван Без'язиков з 25 травня 2014 року по 27 серпня 2015 року обіймав посаду "заступника начальника розвідувального управління ДНР" 

Про це йдеться в обвинувальному акті, який під час підготовчого засідання у Шевченківському райсуді столиці зачитав прокурор, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Полковник ЗСУ Іван Без'язиков прийняв пропозицію начальника угруповання терористичної організації "ДНР" генерал-майора ГРУ РФ щодо вступу у "розвідувальне управління ДНР", яке функціонує у складі терористичної організації", - йдеться в обвинувальному акті.

Прокурор зазначив, що на посаді "заступника начальника розвідуправління ДНР" полковник Без'язиков з 25 серпня 2014 року по 27 травня 2015 року перебував у Донецьку і виконував обов'язки зі збору розвідувальної інформації стосовно пересування сил та засобів українських військових підрозділів, а також брав участь у підготовці та проведенні інформаційних операцій з метою дискредитації ЗСУ та держави Україна.

Представник державного обвинувачення стверджує, що Без'язиков у цей період мав у Донецьку два службові кабінети - у будівлях по вулиці Щорса 48 та Байдукова 70-72, а також десятьох підлеглих і навіть особистого водія.

Крім того, в обвинувальному акті йдеться, що Без'язиков носив російську військову форму, зброю і мав позивні "дядя Ваня" і "Луїс".

Читайте також: Суд у справі звинуваченого в дезертирстві кримського військового перенесли

Як повідомлялося, Іван Без'язиков – кадровий офіцер Збройних сил України, керівник розвідки колишнього восьмого армійського корпусу ЗСУ, розформованого у березні 2015 року. Потрапив у полон у серпні 2014 року.

5 липня 2016 року Без'язиков був визволений з полону бойовиків "ДНР". У грудні того ж року СБУ затримала його за підозрою у співпраці зі спецслужбами Російської Федерації.

За версією слідства, полковника завербували в полоні.

В СБУ зазначають, що Без'язиков неодноразово виїжджав до Ростова-на-Дону для консультацій з російськими кураторами. Пізніше бойовики внесли його до списків для обміну, щоб на території України він працевлаштувався у військових установах Збройних сил України для передачі секретних даних російським спецслужбам.

За рішенням суду Без'язиков перебуває під вартою до 8 жовтня.