У МОЗ пояснили підвищення захворюваності на кашлюк

В Україні низькі рівні охоплення щепленнями проти правця, дифтерії та кашлюка (вакцина АКДП), що стало однією з причин підвищення рівня захворюваності на кашлюк.

Про це під час Національного діалогу, присвяченого Всесвітньому тижню імунізації, сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні ми бачимо велику кількість ризиків, які пов'язані з вакцинокерованими інфекціями. Можу навести цифру, яка стосується дифтерії та правця. Серед дорослих лише 52% отримали ревакцинацію від дифтерії та правця. Це низькі показники. Ми бачимо зараз підвищення рівня захворюваності на кашлюк серед дитячого населення, яке у тому числі пов'язано з тим, що 2015-16 роках охоплення вакцинацією АКДП було на рівні 25-30%, а це вкрай низькі показники, які дають через деякий час такі підвищення рівнів захворюваності. У межах цього МОЗ планує catch-up кампанію, яка буде спрямована на довакцинацію як дорослих, так і дітей вакциною АКДП або АДП-м. На наше переконання, така вакцинальна кампанія зможе підвищити рівні охоплення", - сказав Кузін.

Читайте також: В Україні від гепатиту В вакцинований лише 61% дітей

Вакцина АКДП (адсорбована коклюшно-дифтерійно-правцева вакцина) - це комбінація анатоксинів правця і дифтерії та ацелюлярної кашлюкової вакцини. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати цю вакцину в 2, 4, 6 та 18 місяців.

Вакцина АДП-м використовується для ревакцинації від дифтерії і правця.

Як повідомляв Укрінформ, з 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. За даними МОЗ, з початку 2024 року в Україні зафіксовано 515 випадків цієї хвороби у дітей. Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.