Раді пропонують законопроект про справедливу авторську винагороду

Секретар Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, народний депутат від партії «Батьківщини» Олена Кондратюк ініціювала законопроект про колективне управління майновими авторськими та суміжними правами.

Про це Кондратюк повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці. 

«Сьогодні (17 серпня – ред.) реєструємо законопроект про колективне управління майновими авторськими та суміжними правами. Тривалу роботу з розробки проекту з врахуванням європейської директиви та запровадження добровільного, розширеного колективного управління, де правовласники можуть як доручати управління своїми правами, так і вилучати права, а головне наведення порядку на ринку (де зараз незрозумілі організації, що керують правами без повноважень і не виплачують винагороду) і запровадження реального ринку без його монополізації, проте з належним державним наглядом, нарешті завершено», - написала Кондратюк.

Кондратюк не виключає, що попереду буде чимало дискусій під час проходження законопроекту в профільному комітеті та в залі Верховної Ради. При цьому вона сподівається, що після ухвалення законів про підтримку кіно, створення культурного фонду, окремого Інституту української книги, квотувань пісень на радіо та мовних вимог до телебачення вдасться зрушити питання справедливої авторської винагороди.

«Без запровадження прозорого механізму реальних виплат винагороди авторам (виконавцям, компаніям), а головне - захисту інтелектуальної власності та, водночас, боротьби з "піратством", розвитку культурної та медійної сфери марно очікувати», - додала депутат.

Співавторами законопроекту є депутат із фракції "Блок Петра Порошенка" Марія Іонова, перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, депутат із фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, депутат із фракції Радикальної партії Віктор Галасюк і депутати із фракції “БПП" Ігор Гринін та Олександр Співаковський.

Зі свого боку Геращенко відзначила символічність того, що законопроект зареєстровано в день народження лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка (Кузьми). "Для нас є честь бути серед співавторів. І дуже символічно, що законопроект зареєстровано в день народження Кузьми... талановитого українця, що так рано пішов. Пам'ятаємо... слухаємо українське. Захищаємо своїх і авторське право наших співаків і акторів", – написала вона у Фейсбуці 

Станом на 17:00 17 серпня законопроект на сайті Верховної Ради поки що не опубліковано.

Читайте також: Відеосервіс Facebook не буде конкурентом Youtube

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада 2016 року кінематографічна спільнота виступила проти законопроекту Євгена Рибчинського №4461 про авторське право ("Про внесення змін до Закону України "Про авторське право і суміжні права" щодо діяльності організацій колективного управління").