ЗМІ: вбивця краматорського школяра може знати про "Бук", з якого збили Boeing 777

Відмову Росії видати Вадима Погодіна, який убив краматорського школяра Степана Чубенко, може бути пов'язаний з тим, що бойовик може володіти інформацією про російський "Бук", з якого збили малайзійський "Боїнг" в липні 2014 року над Донбасом.  

Про це йдеться у статті Нової газети під назвою "Найбільше за Погодіна хвилюється Хмурий. Як пов'язаний "герой Новоросії", який розстріляв українського підлітка, із справою MH17".

"Здавалося б, здати його (Погодіна - ред.) Москві не варто нічого. Навіть в останні два роки між Україною і Росією зафіксовано кілька десятків випадків екстрадиції обвинувачених у кримінальних злочинах. Серед кандидатів на видачу було і кілька учасників військових дій на Донбасі. У мене майже немає сумнівів у тому, що і Погодін пішов би справедливо за розрядом екстрадованих карних злочинців, аби не одна деталь. Полягає ця деталь у тому, що за Погодіна просили депутати Держдуми та інші "герої" - просили, мабуть, тому, що той багато чого знає", - пише автор статті. 

Вказується на те, що у розстрілі школяра під Донецьком звинувачують Погодіна не лише влада України, але навіть окупаційна адміністрація ОРДО. Проте російська сторона не захотіла передавати садиста.  

На думку автора, це може бути пов'язано з тим, що Погодін "належав до вузького кола піонерів донбасівської авантюри, серед яких, - росіяни Олександр Бородай, Ігор Стрєлков-Гіркін, Сергій Дубинський ("Хмурий"), Ігор Безлер ("Бєс") та українець Олександр Ходаковський". У 2014 році вони були на передовій російської гібридної агресії, проте ближче до 2015-го "відійшли від справ, передавши рутину професіоналам із "гібридних військ".

"Але окрім старої дружби цих "ветеранів" об'єднує, вважаю, ще одна дуже важлива поінформованість. Вони знають, до чийого розпорядження у липні 2014 року потрапила установка "Бук", з якої був збитий малайзійський Боїнг. Кожному з шести цих персонажів повинно бути достеменнно відомо про те, що сталося у небі над Торезом 17 липня 2014 року. І зрозуміло, видача будь-кого з них Україні (під будь-яким приводом) може виявитися подарунком для слідчих по справі Боїнгу (Україна входить до п'ятірки країн-учасниць розслідування під керівництвом Нідерландів)", - йдеться у статті.

Підкреслюється, що саме "Хмурий", він же  генерал-майор ЗС РФ Сергій Дубинський, "активніше за інших турбується сьогодні про долю Погодіна, звинуваченого у жорстокому вбивстві та садизмі". "Хмурий" - один із ключових фігурантів справи МН17. За даними слідства, він є одним з відповідальних за транспортування "Буку" від кордону з РФ територією Донбасу

Хвилювання "Хмурого" особливо підкреслює інший організатор бійні на Донбасі, генерал-майор ФСБ Олександр Бородай, який на початку агресії виконував роль "прем'єр-міністра ДНР". 

"Те, що Бородай виділяє занепокоєння саме "Хмурого" - найприкметніша деталь у його виступі. Тривога самого засвіченого фігуранта справи МН17, висловлена публічно, сприймається як нагадування про себе: чи підтверджуєте ви там (у Москві) імунітет? І Москва підтверджує - за кілька місяців до пред'явлення Нідерландами остаточних обвинувачень та оприлюднення імен усіх причетних до трагедії. Садист не просто уникає екстрадиції, але і опиняється на волі. Суду над ним не буде, як тепер з'ясовується, ні в Росії, ні навіть у "ДНР", - відзначається у статті.

Як повідомлялося, так звані правоохоронні органи окупованого Криму випустили на свободу колишнього командира батальйону "Керч" терористичної організації "ДНР" Вадима Погодіна, підозрюваного у вбивстві 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенка.

Степан зник 23 липня 2014 року на залізничному вокзалі у Донецьку, після того, як приїхав із Києва дорогою до Краматорська. 6 жовтня було знайдено його тіло, яке впізнала мати.

Читайте також: Вбивство Чубенка: Росія не відповіла на запит ГПУ про видачу бойовика Погодіна

Досудове розслідування встановило, що 28 липня 2014 року троє жителів Донецької області у селі Горбачова-Михайлівка Пролетарського району Донецька з вогнепальної зброї вбили молодого хлопця. Були названі підозрювані у вбивстві - Юрій Москальов, Максим Сухомлинов і Вадим Погодін.

У Криму за запитом України заарештували бойовика "ДНР" Погодіна. Його затримали 20 червня 2017 року в Ялті і рішенням суду він був заарештований на 40 діб.

21 липня Генеральна прокуратура України звернулася до прокуратури РФ із запитом про видачу бойовика.