Відмов у в'їзді до ЄС може побільшати, бо українці не знають правил - експерт

Кількість відмов українцям у в'їзді до країн Євросоюзу після запровадження безвізового режиму може зрости через незнання нашими співгромадянами правил користування ним. 

Про це заявила у середу під час публічних дебатів в Укрінформі на тему: "Українська вимушена та трудова міграція до країн ЄС - поточна ситуація та потенціал" - аналітик громадської організації "Європа без бар'єрів" Катерина Кульчицька.

"Наразі ми вважаємо одним з дуже великих ризиків - відмови у в'їзді для українських громадян, тому що, на жаль, рівень їх обізнаності щодо правил користування безвізовим режимом є не дуже високим", - сказала Кульчицька.

У цьому контексті вона нагадала дані дослідження КМІС, проведеного у березні, згідно з яким третина опитаних не знали, скільки часу вони можуть перебувати в країнах ЄС у рамках безвізового режиму, лише 33% опитаних знали, що перевагою біометричного паспорта є можливість в'їжджати до країн ЄС без віз.

"Тобто ми очікуємо, що до деяких осіб, на жаль, не дійде інформація про правила користування безвізом, вони не візьмуть з собою в поїздку біометричний паспорт, відповідні супровідні документи, які підтверджують мету поїздки і умови перебування за кордоном, в разі запитань прикордонників не зможуть цього пояснити і їм буде відмовлено у в'їзді", - спрогнозувала Кульчицька.

Водночас вона зауважила, що наразі існує міф, що при візовому режимі не було ситуацій з відмовами у в'їзді. Але статистичні дані свідчать, що це не так. Зокрема, у 2016 році відмови отримали близько 23 тис. українських громадян, найчастіше відмовляли у в'їзді на сухопутному кордоні між Україною та Польщею, оскільки цей кордон є найбільш завантаженим.

"Варто зазначити, що однією з головних причин відмов українцям було те, що люди не могли пояснити мету в'їзду до країн ЄС, умови пербування і не мали відповідних підтверджуючих документів. Тож в рамках безвізового режиму ми вважаємо, що показник відмов може збільшитися саме через неготовність українців до користування ним. Тому ми рекомендуємо владі і партнерам з ЄС продовжити інформування щодо правил безвізу", - підсумувала Кульчицька.