Робота за кордоном: Держслужба зайнятості розкаже, як захистити свої права

Робота за кордоном: Держслужба зайнятості розкаже, як захистити свої права

Укрінформ
Лише один відсоток трудових мігрантів з України працевлаштовуються за кордоном через офіційних посередників із дотриманням усіх необхідних вимог країни, де вони шукають роботу.

Про це заявив у середу під час публічних дебатів в Укрінформі на тему: "Українська вимушена та трудова міграція до країн ЄС - поточна ситуація та потенціал" заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

"В нас є проблема нелегальної трудової міграції - лише один відсоток українців працевлаштовуються за кордоном через офіційних посередників", - сказав Кравченко.

Він додав, що з огляду на це Держслужба зайнятості почала проект інформування людей про працевлаштування за кордоном через Асоціацію трудових мігрантів. Його мета - пояснити людям, які хочуть працювати в країнах ЄС, що для захисту своїх прав на території тієї чи іншої країни їм обов'язково треба мати договір з роботодавцем і страховку.

Кравченко повідомив, що на ринку праці України попит на роботу в Польщі, Чехії, Угорщині та інших країнах-сусідах такий високий, що навіть турагенції почали пропонувати послуги з працевлаштування за кордоном. Але, щоб не бути ошуканими, трудовим мігрантам треба знати і дотримувати вимог, які дають право на роботу в кожній конкретній країні. 

Заступник голови Держслужби звернув увагу на ще один аспект трудової міграції українців, який потребує врегулювання, - їхній соціальний захист після повернення в Україну.

"Вони не мають пенсійних накопичень, інших соціальних гарантій. Нам би хотілося  також підняти і врегулювати це питання, тому що міграція завжди була, є і буде, цей процес безупинний, і він буде продовжуватися", - зазначив Кравченко.

Він також поінформував, що Держслужба зайнятості почала ще один проект - створення Центрів розвитку підприємництва, аби допомогти людям, які заробили за кордоном гроші, ефективно інвестувати їх в Україні.

"На Західній Україні вони будують великі будинки по 500-600 кв. метрів, тому що не знають, куди інвестувати. Якщо взяти досвід Польщі, то там люди інвестували в інфрастурктуру, розвиток малого і  середнього підприємництва. На Західній Україні також можна розвивати сервіс та інфраструктуру, щоб до нас приїжджали туристи", - вважає Кравченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-