100-річчя Української революції: В’ятрович розповів про інформкампанію

Український інститут національної пам'яті розпочинає інформаційну кампанію до 100-річчя Української революції 1917-1921 років.

Про це голова інституту Володимир В'ятрович повідомив на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"У 2017 році ми проведемо Міжнародну конференцію "Революція, державність, нація", яку плануємо на червень. Буде також вулична фотовиставка у Києві, відкриття якої планується на серпень. Ми тиражуємо потім ці виставки і розсилаємо їх у регіони, і потім вони продовжують жити по областях", - сказав В’ятрович.

За його словами, Український інститут національної пам'яті має намір втілити у життя всеукраїнський пошуковий проект "Місця пам'яті Української революції 1917-1921 рр.", та розміщення тематичної соціальної реклами в регіонах України. Окрім того, разом з апаратом Верховної Ради інститут організує виставку "100 років першого українського парламенту".

Упродовж року команда інституту виготовить комплект інформаційно-просвітницьких стендів для експонування у регіонах та настільну гру з мотивами подій та місць Української революції. Також запланований запис аудіоальбому "Пісні української революції" у виконанні гурту "Хорея Козацька" та розробка окремого сайту "Української революції 1917-1921 років".

Окрім того, буде проведено низку круглих столів, лекцій та дискусій, присвячених подіям Української революції 1917-1921 років.

Початок революції пов’язаний зі створенням Української Центральної Ради на чолі з Михайлом Грушевським 17 березня 1917 року. За короткий час вона перетворилася з представницького органу українського громадського руху на повноцінний парламент Української Народної Республіки.

В ході революції український народ уперше в ХХ столітті створив суверенну національну державу з усіма належними ознаками: територія, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мова. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави та Західно-Української Народної Республіки українці довели свій потенціал національного державотворення. Вперше після століть бездержавності відбулося об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українців. Здобутки революції та причини її поразки мають стати важливим уроком для сучасної України.