У МОЗ спростували п'ять міфів про госпітальні округи

Міністерство охорони здоров'я надало роз'яснення щодо пяти найбільших спекуляцій навколо процесу створення госпітальних округів.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Міф1. Госпітальні округи формує Міністерство охорони здоров'я

Географічні межі округу пропонує місцева влада, уряд їх тільки затверджує. Госпітальні округи створюються для впорядкування мережі медзакладів, які надають людям спеціалізовану медичну допомогу. В кожному госпітальному окрузі буде принаймні одна лікарня інтенсивного лікування, оснащена всім необхідним обладнанням, щоб надавати спеціалізовану медичну допомогу цілодобово. Відстань до цієї лікарні має бути такою, щоб людина змогла доїхати туди максимум за годину. Також госпітальний округ має охоплювати принаймні 120 тисяч населення. І це єдині вимоги, які висуває МОЗ до формування госпітальних округів. Всі інші питання вирішують громади: якою має бути мережа медичних закладів в госпітальному окрузі, які лікарні варто перепрофілювати, а які медзаклади додатково створити, як пацієнти зможуть до них доїхати, які дороги для цього потрібно відремонтувати чи побудувати. Центральна влада в цей процес не втручається", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ спростували Міф 2, що внаслідок створення госпітальних округів закриватимуть лікарні, і запевнили, що ніхто лікарні не закриватиме, а мова може йти про їх перепрофілювання.

У прес-службі наголосили, що людей не позбавляють доступу до медичної допомоги.

"Завдяки впорядкуванню мережі медичних закладів, що відбудеться в процесі розвитку госпітальних округів, доступність якісного лікування для громадян збільшиться", - додади в міністерстві.

Спростовуються також міфи, що можна створювати необмежену кількість госпітальних округів в області, а також що госпітальні округи не можна створювати до завершення адміністративно-територіальної реформи.