HRW надала МОЗ рекомендації щодо покращення паліативної допомоги

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) підготувала рекомендації для Міністерства охорони здоров'я для покращення реалізації послуг паліативної допомоги і лікування болю для українців.

Про це на прес-конференції у четвер заявила представник Human Rights Watch в Україні Тетяна Купер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В 2010-2011 роках ми проводили дослідження по ситуації з паліативною допомогою і лікуванням болю в Україні. Минуло 5 років, і  ми можемо сказати, що ситуація дуже змінилася. Ми відмічаємо, що Україна досягла позитивного нормативного клімату в цьому питанні. Але цього недостатньо. Ми підготували певні рекомендації, які потрібно реалізувати для досягнення належного рівня надання послуг з паліативної допомоги і лікування болю в Україні», - сказала Купер.

За її словами, першим кроком до покращення ситуації з надання послуг паліативної допомоги в Україні має стати введення базового курсу з паліативної допомоги для студентів навчальних медзакладів. 

«Для тих, хто працюватиме з паліативними хворими, потрібно ввести більш поглиблений курс вивчення лікування клінічних протоколів і стандартів лікування болю. Потрібно передбачити для таких лікарів поглиблену підготовку та клінічну практику, щоб ці знання були закріплені. Всі навчальні медзаклади в Україні мають викладати курси з надання паліативної допомоги на високому рівні», - наголосила Купер.

Представник Human Rights Watch додала, що для всіх українських лікарів загальної практики, онкологів, анестезіологів, інфекціоністів, які отримуватимуть післядипломну освіту, також необхідно ввести викладання подібних курсів. 

«По-друге, в Україні існує тенденція, коли лікарі не хочуть змінювати свої звички, маючи особистісні стереотипи стосовно призначення опіоїдів для хворих з гострим і хронічним больовим синдромом. Ми вважаємо, що МОЗ має докласти більше зусиль для того, щоб вимагати від лікарів дотримання існуючого законодавства», - уточнила Купер.

Вона зазначила, що для найоптимальнішої реалізації цього кроку варто створити певну систему, яка б зобов'язала медичні заклади по всій країні інформувати МОЗ та інші відомства, що робиться для надання послуг з паліативної допомоги та лікування болю «у найбільш ефективній формі, яка б не переобтяжувала лікарів і медпрацівників». 

«По-третє, я б хотіла наголосити на важливості продовження розвитку мережі аптек, особливо в сільській місцевості, в яких могли б купувати необхідні ліки для надання такої допомоги. І особливу увагу звертаю на один з найважливіших моментів - обов'язкову реалізацію в Україні дитячої паліативної допомоги. Мають бути зроблені негайні кроки для розвитку цих послуг», - підкреслила Купер.

Окремо вона наголосила на тому, що паліативна допомога в Україні має стати доступнішою не тільки для онкохворих, а й для пацієнтів з ВІЛ, туберкульозом чи іншими захворюваннями, що призводять до гострого чи хронічного больових синдромів. На її думку, вони також обов'язково мають бути включені в систему надання паліативної допомоги.

«Ми розуміємо, що реалізація цих кроків потребує певного часу. Але разом з тим ми б хотіли закликати владу, МОЗ не затягувати з їхньою реалізацією. Ці кроки критично важливі для тих людей, які живуть з постійним болем в Україні», - резюмувала Купер.