Супрун обіцяє не закривати лікарні та фельдшерські пункти

Супрун обіцяє не закривати лікарні та фельдшерські пункти

Укрінформ
Лікарні, які після впровадження страхової медицини відвідуватимуть мало пацієнтів, перепрофілюють.

Про це заявила в суботу у Чернігові, презентуючи нову медичну реформу,  в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не закриваємо лікарні. Лікарні, які не матимуть достатнього фінансування через страхову медицину, будуть перепрофільовані на інші установи - хоспіси, заклади паліативної допомоги, геріатричні пансіонати чи інтернати для дітей, які мають специфічні потреби, реабілітаційні центри", - сказала Супрун.

За її словами, страхова медицина впроваджуватиметься з 2018 року.

Сімейні лікарі отримуватимуть гідну зарплату завдяки контрактам із пацієнтами, а фахівці вузьких спеціальностей - через державну страховку. Що більше людей звертатимуться до них, то більше коштів їм надходитиме від держави. Те ж стосується і медичних закладів.

Медична допомога населенню надаватиметься за протоколами, уніфікованими в усьому світі, а її доступність і якість в результаті реформи мають поліпшитися, вважає в.о. міністра.

Вона також додала, що У процесі реформування медичної галузі фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи) в селах не закриватимуть, а навпаки - підсилюватимуть лікарями.

"Знаю, що торік було обговорення щодо закриття ФАПів, але це не наше бачення. Було обговорення, що педіатри непотрібні - це зовсім не наше бачення, педіатри на первинній і вторинній ланці дуже потрібні. ФАПи ж не тільки не закриватимуться, а й підсилюватимуться і розвиватимуться. Бо ця, первинна ланка, дуже важлива", - сказала Супрун.

За її словами, у селах із невеликою кількістю населення, розташованих далеко одне від одного, лікарів не буде. Однак туди щотижня приїжджатиме лікар, який обслуговуватиме 4 ФАПи. В понеділок, скажімо, він прийматиме в одному селі, у вівторок - в іншому і так далі. Він отримуватиме фінансування, яке держава виділятиме на пацієнтів усіх 4 ФАПів, і платитиме зарплату фельдшерам, які там працюють щодня.

"Я думаю, що це - найкращий варіант для регіонів, де села розташовані далеко один від одного", - підсумувала Супрун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-