У VAB Банку підозрюють розкрадання, прокуратура відкрила справу

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за ознаками правопорушення (розкрадання в особливо великих розмірах) щодо можливих неправомірних дій службових осіб ліквідованого ПАТ "VAB Банк", а також власника цього банку. 

Про це повідомляє Національний банк України.

«Національний банк підтримує відкриття прокуратурою міста Києва кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України (розкрадання в особливо великих розмірах) щодо можливих неправомірних дій службових осіб ПАТ "VAB Банк", а також власника цього банку Олега Бахматюка», - йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, проведення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у місті Києві.

«Кримінальне провадження було відкрито за зверненням Національного банку України. Національний банк підтримує такі дії прокуратури та висловлює сподівання, що кримінальні провадження найближчим часом будуть відкриті й проти інших керівників та власників неплатоспроможних банків, які також порушили закон», - зауважують у Нацбанку.

Крім того у Нацбанку сподіваються, що дана справа має стати початком посилення роботи правоохоронних органів щодо притягнення до відповідальності власників та топ-менеджерів неплатоспроможних банків.

Як повідомлялося, у 2015 році було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб", який посилив відповідальність топ-менеджерів та власників банку за доведення його до неплатоспроможності.

Зокрема, якщо це завдало великої матеріальної шкоди державі або кредиторам, то карається обмеженням волі на строк від 1 до 5 років.

20 листопада 2014 року Правління НБУ прийняло постанову № 733 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Всеукраїнський акціонерний банк" до категорії неплатоспроможних". У Нацбанку зауважують рішення про ліквідацію було прийнято у зв’язку з тим, що достатніх джерел для рекапіталізації банку немає.