Верховний комісар ООН у справах біженців поїде на Донбас

Понад 1,7 млн осіб в Україні були змушені покинути свої домівки і переселитися на неокуповані території внаслідок російської агресії. Тож не стільки важливо інтегрувати територію, скільки важливо інтегрувати і повернути до мирного життя людей, які там сьогодні знаходяться.

Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді, повідомляє Урядовий портал

Гройсман зауважив, що більше 1,7 млн осіб в Україні були змушені покинути свої домівки і переселитися на неокуповані території унаслідок російської агресії.

"Наше стратегічне завдання - мир, відновлення територіальної цілісності і реінтеграція цих територій. Не стільки важливо інтегрувати територію, скільки важливо інтегрувати і повернути до мирного життя людей, які там сьогодні знаходяться", - підкреслив Прем’єр-міністр.

Голова уряду закликав Агентство ООН у справах біженців до поглиблення співпраці з урядом, зокрема щодо підвищення інституційної підтримки відповідальних органів влади та ефективності їх роботи, активізації роботи із донорами задля "максимальної консолідації підтримки самих переселенців".

Окремо Гройсман порушив питання порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму і закликав агентство розглянути можливість і направити спеціальну місію з оцінки дотримання прав людини "на території АР Крим".

У свою чергу Філіппо Гранді зазначив, що його візит - перший візит Верховного комісара ООН у справах біженців до України за 20 років. Він відвідає схід України, щоб "побачити на власні очі стан справ".

"Для мене було важливо приїхати до України у перший рік після мого призначення на посаду Верховного комісара, тому що ми хочемо запевнити Україну у тому, що ми готові підтримувати вас у складній гуманітарній ситуації, яка склалася із внутрішньо переміщеним населенням. Я переконаний, що разом ми зможемо віднайти рішення для існуючої ситуації", - наголосив Гранді.

Верховний комісар ООН позитивно відзначив заходи української влади щодо урегулювання питання щодо внутрішньо перемішених осіб в Україні: уряд уникнув створення таборів для переселенців, в Україні ефективно розвинена законодавча база з питань переселенців, створено Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

"Що стосується питання внутрішньо перемішених осіб, я вражений досягненнями уряду", -наголосив Гранді.

Верховний комісар нагадав, що Агентство ООН працювало у Криму і допомагало особам без громадянства відновити його після розпаду Радянського Союзу. У цьому контексті він висловив сподівання, що за підтримки та згоди уряду ООН організовуватиме таку місію до Криму.