17 серпня: найголовніше за день

Аналітика

Аваков хоче скоротити чисельність генералів, у Польщі виявили хворих вірусом Зіка, Трамп обмежив повноваження Манафорта 

4.17 У Польщі підтверджені два перші випадки зараження вірусом Зіка

Діагноз підтверджено у двох осіб, які повернулися в країну з Домінікани і Колумбії.

Про це повідомляє PAP.

"Це перші випадки виявлення в Польщі хворих вірусом Зіка", - сказала керівник відділу інфекційних хвороб доктор Рената Вельц-Фаленчак.

Першими симптомами зараження вірусом Зіку є лихоманка, головний біль, м'язові або суглобові болі, кон'юнктивіт, висипання.

Вірус Зіка раніше був виявлений у 21 країні Карибського басейну, Північної та Південної Америки. Тільки в Бразилії в 2015 році лихоманкою Зіку перехворіли 1,5 млн. чоловік. Точний підрахунок зробити неможливо, оскільки не всі перехворіли звертаються до лікарів.

Раніше в США був зафіксований перший випадок смерті від вірусу Зіка.

«Укрінформ»: Уже зовсім близько від України… Одне дарує надію: скоро осінь – комарі, розносники вірусу Зіка зникнуть, принаймні, на вулиці. А до весни – вчені, може, щось придумають.

6.44 США досі намагаються про щось домовитися з Росією

Незважаючи на поглиблення військового співробітництва між РФ та Іраном, Вашингтон все одно продовжує вести перемовини із Росією щодо Сирії.

Про це заявив заступник речника Державного департаменту США Марк Тонер, передає кореспондент Укрінформу.

«Це (використання РФ іранської авіабази для завдання ударів по Сирії, – ред.) не виключає можливості укладення певної угоди про співпрацю із Росією, до чого ми продовжуємо прагнути», - сказав Тонер.

Однак він визнав, що досягти суттєвих домовленостей із Росією поки що не вдалося.

Тонер також наголосив, що останні дії Росії у Сирії все ж не сприяли досягненню консенсусу.

«Не скажу, що ми були здивовані чи шоковані, втім це не сприяє виходу із глухого кута у Алеппо, не дозволяє вирішити ситуацію із відсутністю доступу до гуманітарної допомоги, наражанням на небезпеку цивільного населення, не наближає до якого-небудь припинення вогню, тим паче на території всієї держави, і як результат – не дозволяє запустити перемовини у Женеві», - підсумував Тонер.

«Укрінформ»: Дивні люди, ці американці. Хіба у них не вистачає інформації, хто, насправді, підтримує не лише Асада, а ІДІЛ і тероризм узагалі? І все одно: уже рік тривають ці «дипломатичні танці» навколо «спільних дій. Ви хочете, щоби Росія воювала сама з собою? Краще б подумали, як ефективно дати їй по «руках Кремля»!

10.32 Не пройшло й 2.5 роки, як сепаратисту «повідомили про підозру»

Голові міської ради м.Торецька (колишнього Дзержинська) Володимиру Сліпцову повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність України та в участі у терористичній організації.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Донецької області.

"Сьогодні, 17 серпня, прокурор Донецької області Євген Бондаренко офіційно вручив меру міста Торецька (Дзержинська) Володимиру Сліпцову повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) та ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) КК України", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, посадовець 15 квітня 2014 року головував на засіданні сесії міської ради та вносив до порядку денного питання щодо призначення незаконного референдуму у тодішньому Дзержинську. Окрім мера та депутатів, участь у сесії брали представники терористичної організації «ДНР», які закликали визнати псевдореспубліку, а також зняли і винесли з сесійної зали прапор України.

«Укрінформ»: Юридична термінологія – справа іноді смішна. Підозра Сліпцову… Одразу пригадується анекдот про зрадженого чоловіка, який бігає під зачиненим  дверима свого помешкання, з-за яких доносяться характерні звуки сексу, і повторює вголос: ну коли вже кінчиться ця невизначеність!

10.47 Турецькі заколотники «допоможуть» вийти на волю 38 000 в’язнів

Влада Туреччини видала постанову, згідно з якою в країні в межах умовно-дострокового звільнення з в’язниць вийдуть 38 тисяч людей, засуджених до 1 липня 2016 року.

Про це заявив міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг, інформує Hurriyet Daily News.

“На такий крок влада пішла задля зменшення кількості ув'язнених та звільнення місць для тисяч людей, які були арештовані в межах розслідування невдалої спроби перевороту в країні”, - наголосив міністр.

«Укрінформ»: Добре, що хоч нових тюрем Ердоган не будує! А щодо «умовно звільнених». Розумні люди таки знають майже все: навіть коли сідати у тюрму!

11.28 «Полювання на генералів» продовжило МВС

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков подав Президенту проект скорочення генеральських посад.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Разом по усіх воєнізованих і правоохоронних формуваннях, що входять до сфери управління МВС, пропонується провести скорочення штатів генеральських посад і звань з 194 до 95", - зазначив він.

Зокрема, пропонується скоротити чисельність генералів у Прикордонній службі з 74 до 14 осіб, у Національній гвардії - з  38 до 18 генералів, у Службі з надзвичайних ситуацій - з 27 до 21, у Нацполіції і МВС - з 57 до 42 генералів.

«Укрінформ»: Вчора ми публікували інформацію МО про те, що в ЗСУ залишилось всього 117 генералів. Сьогодні МВС заявляє про готовність обігнати по цьому показнику армію. І все би добре, як би не одна обставина: дуже це все сумно для тих, хто любить наспівувати: «Как хорошо быть генералом!»

12.38 Що Януковичу було добре – то Трамп крутить носом

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп вдруге за два місяці до виборів змінив керівництво свого передвиборчого штабу.

Менеджером виборчої кампанії він призначив свою радницю, соціолога Республіканської партії Келіанн Конвей, а генеральним директором штабу Стівена Беннона, який керував консервативним новинним порталом Breitbart News, повідомляє ВВС.

Як заявив Трамп, нові керівники - "неперевершені люди ... вони чемпіони".

Головою передвиборчої кампанії Дональда Трампа лишився Пол Манафорт та повноваження йому обмежили, пише видання, Манафорт опинився в центрі скандалу після звинувачень в отриманні нелегальних виплат від партії  президента-втікача України Віктора Януковича.

«Укрінформ»: Звісно, нам лоскоче самолюбство думка про те, зо це Трамп через «амбарну» книгу Партії регіонів, інформація про яку просочилася в американські ЗМІ. Заспокоймося щодо цього. Те, що він, можливо, підсилює свою команду – це набагато гірше.

13.03 Хакери межі не знають

Хакери з Shadow Brokers заявили, що вони нібито знайшли і зламали хакерську групу Equation Group, яку пов'язують з Агентством національної безпеки США (АНБ), і викрали програмне забезпечення , яке використовується для кібершпіонажу.

Про це повідомляє видання The New York Times .

За словами Shadow Brokers, частину вкраденого програмного забезпечення вони виклали у відкритий доступ, а решту пообіцяли продати тому, хто запропонує найвищу ціну. 

Офіційно влада США не заявляла про можливий злом систем АНБ і крадіжку кіберзброї.

 «Укрінформ»: Таке враження, що хакери знахабніли остаточно. Щоправда, коли вони крадуть гроші з банківських рахунків, і їх на цьому ловлять, то - саджають. Але, якщо йдеться про програми, неважливо які, то вони ще й себе на цьому рекламують. Висновок: саджати їх треба більше!

Огляд Сергія Тихого